Sigilarea dentara este o metoda nedureroasa si foarte eficienta de prevenire a cariei dentare, indicata cu precadere in cazul copiilor, functionand atat pe dintii temporari, cat si pe cei definitivi.

In ce consta sigilarea dentara ?

Un strat subtire de compozit fluid (sigilant dentar) este aplicat pe suprafata masticatorie a dintilor, in santuri si fosete. Se creeaza astfel o bariera intre resturile alimentare si dinte, astfel incat procesul de formare a placii bacteriene este diminuat.

Sigilarea dentara are o eficienta dovedita in protectia impotriva cariilor (reduce cu pana la 90% riscul de aparitie a cariilor dentare).

Cand este indicata sigilarea dentara?

Sigilarea dintilor de lapte se poate face dupa varsta de 3 ani, daca pacientul este cooperant, dar si mai tarziu, insa numai daca dintii de lapte nu prezinta carii.

Sigilarea dintilor permanenti se poate incepe in jurul varstei de 6 ani, atunci cand erup primii molari definitivi (molarii de 6 ani). Este recomandat sa se realizeze la cat mai scurt timp de la eruptia dintelui (la maxim 1 an de la eruptie).

Sigilarea dintilor la adulti este posibila, dar numai cu conditia ca dintele sa fie perfect sanatos, fara carii si fara sa fi suferit alte tratamente anterioare (obturatii, de exemplu).

Important de stiut:

  • Ca regula generala, sigilarea dintilor definitivi se face doar pe dintii posteriori (molari si premolari), foarte rar fiind facuta pe dintii frontali.
  • Inainte de sigilare, dintii trebuie igienizati profesional.
  • Reevaluarea periodică a sigilarilor se face de catre medicul stomatolog , o data la 6 luni pentru a verifica integritatea sigilării. Eficienta sigilarii este data si de respectarea de catre pacient a masurilor de igienizare, efectuarea unui periaj optim, o alimentatie sanatoasa etc.

Avantajele sigilarii dentare:

  • previne aparitia cariei dentare
  • procesul de aplicare al sigilantului dentar este nedureros și rapid, minim invaziv si nu necesita anestezie
  • sigilarile dentare sunt rezistente in timp
  • nu modifica aspectul dintilor (in mod normal substanta protectoare este transparenta sau de culoare alba si nu este observabila decat daca dintele este privit de aproape, cu atentie)
  • procedura prin care sunt aplicate sigilarile nu afecteaza structura dintelui, nu presupune anestezie si nu impune folosirea frezei.

Sigilarile dentare pot sa previna o gama larga de afectiuni ce pot sa conduca la durere, la frica de medicul dentist prin asocierea cu durere, la pierderea dintilor prematur si la necesitatea folosirii unui aparat dentar mai tarziu, de aceea este foarte important sa stiti toate detaliile despre aceasta procedura pentru a putea lua cele mai bune decizii pentru sanatatea dentara a copiilor dvs.

1
Deschide chat
Buna ziua! Putem sa va ajutam cu mai multe detalii despre un serviciu anume?