Lucruri pe care nu le stiati despre dinti

[image thumbnail=”http://medicaltours.ro/blog/wp-content/uploads/2013/01/nina_dobrev.jpg” fullsize=”http://medicaltours.ro/blog/wp-content/uploads/2013/01/nina_dobrev.jpg” align=”right” alt=”” border=”on” width=”” height=”280″]Un adult are, in general, intre 28 si 32 de dinti, in functie de prezenta sau absenta molarilor de minte. Lasand deoparte importanta periajului si a folosirii atei dentare, cat de multe lucruri, stiti de fapt, despre dintii dumneavoastra? In cele ce urmeaza, veti putea citi cele mai inedite lucruri despre acestia.

1. Unii bebelusi au dinti inca de la nastere.
Unul din 2000 de bebelusi se naste cu dinti, asa ca uneori prima vizita la dentist are loc la numai cateva zile de la nastere. Acesti dinti cresc de regula pe mandibula si au radacina slaba; sunt adesea extrasi pentru a preveni eventuale probleme asociate cu alaptatul sau inghitirea lor. Desi pot fi semnul unei probleme de sanatate, iar in Antichitate erau considerati un simbol al raului, de cele mai multe ori, nu exista niciun motiv de ingrijorare. Se pare ca atat Napoleon, cat si Iulius Cezar s-au nascut cu dinti.

2. Nu tuturor le cad dintii de lapte
Pierderea dintilor de lapte este un fel de ritual de trecere, ca sa nu mai spunem si o mica sursa de venit pentru unii copii. In general, pana la implinirea varstei de 3 ani, copilul are o serie de 20 de dinti temporari pe care incepe sa-i piarda in jurul varstei de 5-6 ani. Procesul se incheie in primii ani ai adolescentei, iar in cazul in care nu exista un inlocuitor pentru dintele de lapte, acesta ramane la locul lui pana la momentul potrivit.

3. Unii dintre noi au prea multi dinti inlocuitori
Exista cazuri de hiperdontie cand, in afara celor 28-32 de dinti (in functie de prezenta sau absenta molarilor de minte), apar niste dinti in plus care raman ascunsi sau erup ocazional. Acestia sunt dintii supranumerari. Dentistul poate alege sa-i extraga, iar ortodontul sa-i alinieze prin tratamente specifice.

4. Intrebuintari inedite ale dintilor
Copiii din toata lumea o cunosc pe Zana Maseluta. La pierderea fiecarui dinte de lapte, acestia il pun sub perna, asteptand ca Zana sa-l ia si sa le lase in schimb cate un banut.
Dintii pot fi folositi ca bijuterii: de exempplu, Scarlett Johansson i-a facut un colier fostului sot, Ryan Reynolds, dintr-un molar de minte pe care si-l extrasese de curand.

5. Si tumorile au dinti
Se pare ca exista tumori si chisturi localizate in zona ovarelor, testiculelor si coccisului care contin urme de dinti. Din fericire, datorita naturii lor, de cele mai multe ori benigne, pot fi indepartate fara a cauza complicatii.

6. Dintii pot ajuta la recuperarea vederii
La prima vedere, s-ar putea crede ca nu exista nicio legatura intre dinti si ochi. Cazul lui Sharon Thornton, diagnosticata cu sindromul Stevens-Johnson, care cauzeaza distrugerea celulelor oculare, dovedeste insa contrariul. Dupa ce si-a pierdut vederea la varsta de 60 de ani, s-a ales o metoda chirurgicala neobisnuita, extragandu-i-se un dinte pentru ca tesutul din zona obrazului si a dintilor sa-i fie implantat in ochiul stang pentru a inlocui corneea distrusa. In urma acestei interventii, femeia si-a recuperat partial vederea.

7. Nu toate culturile apreciaza dintii drepti
Japonezii au o parere complet diferita despre idealul de frumusete. Femeile apeleaza la interventii de „strambare” a dintilor pentru a arata mai tinere si a fi mai atractive.

8. Un viitor fara masele de minte
Oamenii de stiinta spun ca este posibil ca generatiile viitoare sa nu mai aiba molari de minte, in conditiile in care, in zilele noastre, in jur de 35% dintre oameni se nasc fara acestia. Este, de asemenea, posibil ca in viitor sa nu mai avem apendice sau degete la picioare.

9. Exista bomboane mai bune pentru dinti decat stafidele
Zaharul din alimentele pe care le consumam hraneste bacteriile prezente in cavitatea bucala, favorizand aciditatea si eroziunea smaltului dintilor. In timp, se formeaza carii si se poate ajunge la pierderea dintilor. Cea mai buna solutie ar fi sa evitam alimentele care raman lipite pe dinti (paine, chipsuri, stafide etc.) in favoarea ciocolatei si caramelului (acestea se dizolva mai usor). Gustarile dese pot face, de asemenea, rau dintilor.

1
Deschide chat
Buna ziua! Putem sa va ajutam cu mai multe detalii despre un serviciu anume?