Implantul dentar este cea mai eficienta optiune de inlocuire a dintilor lipsa
Pierderea unuia sau mai multor dinti nu va afecteaza numai zambetul, ci si masticatia, alimentatia zilnica, precum si viata sociala. In plus, neinlocuirea la timp a dintilor lipsa aduce cu sine alte probleme serioase, cum ar fi pierderea volumului osos, ceea ce va aduce prejudicii importante aspectului fetei. Cand un dinte este pierdut, osul in care a fost ancorat nu mai este stimulat corespunzator si incepe sa se micsoreze (se atrofiaza), devenind din ce in ce mai fragil. Daca nu se intervine la timp, pierderea de os continua, iar forma fetei incepe sa se modifice. In timp, fata capata un aspect imbatranit inainte de vreme – sunt cazuri in care persoanele afectate par chiar si cu 10 ani mai in varsta din aceasta cauza.
Ce este implantul dentar?
Comportandu-se ca o radacina dentara naturala, implantul dentar (radacina artificiala din titan asemanatoare unui surub) este cea mai sigura si mai eficienta solutie pentru inlocuirea unuia sau a mai multor dinti lipsa. Pe scurt, implanturile dentare sunt rezistente, biocompatibile, ofera un suport superior altor optiuni de inlocuire a dintilor, nu compromit dintii naturali, iar aspectul si confortul pe care le confera pacientului sunt excelente. Mananci si vorbesti mai usor, arati si te simti mai bine!
Componentele implantului dentar
IMPLANTUL DENTAR
Cui se adreseaza implantul dentar?
Orice persoana care a pierdut un dinte sau mai multi din diferite cauze (boala parodontala, esecul tratamentului de canal, distructii dentare cauzate de carii sau accidente) poate beneficia de implant dentar. Varsta pacientului nu il impiedica sa beneficieze de implanturile dentare, insa starea de sanatate poate fi un factor determinant. Medicul curant evalueaza atat istoricul medical dentar, cat si de ordin general, indicand daca este sau nu un candidat la terapia prin implant.
Beneficiile implanturilor dentare
Igiena implantului dentar
Igiena orala trebuie sa devina riguroasa, pentru ca suprafata implantului retine de 4 ori mai multa placa bacteriana decat dintii naturali. Riscul infectarii gingiei si osului din jurul implantului este astfel mai mare si poate duce la afectarea tesutului peri-implantar, ducand in final la pierderea implantului. De fapt, acesta este cel mai mare risc de esec pe care un implant il poate avea odata inserat in cavitatea bucala a pacientului: lipsa igienei!
O igienizare corecta presupune, pe langa periaj si folosirea apei de gura, curatarea spatiilor interdentare cu ata dentara si a celor interimplantare cu periute interdentare de dimensiune adecvata, precum si utilizarea dusului bucal. Controlul si igienizarea in cabinetul stomatologic trebuie sa se efectueze periodic, cel putin o data la 6 luni.
Nerespectarea unui protocol corect de igiena orala poate duce la suprainfectarea implantului dentar si la pierderea acestuia.