Ce sunt fatetele dentare?
Aspectul dintilor afecteaza increderea si stima de sine, iar fatetele dentare sunt o modalitate rapida de a corecta probleme ca:
- Pete si decolorari
- Dinti ciobiti, tociti sau sparti
- Carii
- Inghesuiri dentare
- Spatii prea mari intre dinti
Fatetele dentare sunt pelicule foarte subtiri, personalizate, care se aplica pe suprafata dintilor pentru a le imbunatati estetica. Sunt solutia potrivita pentru persoanele care doresc o solutie pe termen lung la problemele ce tin de aspectul dintilor, in special cele care nu raspund la alte tratamente dentare, cum ar fi: albirea dintilor sau aparatul dentar.
Diagnostic si plan de tratament
Este foarte important sa ii spui medicului ce asteptari ai in ceea ce priveste rezultatele. Specialistul va examina dintii pentru a se asigura ca fatetele sunt solutia potrivita in cazul tau, iti va explica in ce consta procedura si care sunt limitele acesteia. Va fi necesar sa faci o radiografie panoramica, precum si un set de poze.
Un Digital Smile Design este esential in acest moment, deoarece te va ajuta atat sa vezi cum va arata efectiv zambetul tau la finalul tratamentelor, dar si sa te implici activ in realizarea acestuia – alegand impreuna cu medicul forma, marimea si culoarea dintilor.
In ce consta interventia?
Pentru aplicarea fatetelor, medicul dentist trebuie sa inlature o parte din smaltul dentar, invelisul protector al dintelui. Din acest motiv, procedeul este ireversibil – odata aplicate, nu se mai poate reveni la stadiul anterior. Dupa prepararea dintilor urmeaza amprentarea digitala, fatetele urmand sa fie realizate apoi in laboratorul de tehnica dentara. Sunt necesare doua sedinte, una pentru amprentare si cea de-a doua pentru aplicarea propriu-zisa a fatetelor.
Tipuri de fatete
Fatetele pot fi fabricate din ceramica sau din compozit.
Fatetele dentare din ceramica sunt mai rezistente la pete fata de cele din compozit, dar mai au si alte avantaje :
- Au transluciditatea dintilor naturali
- Sunt rezistente si durabile
- Se fisureaza/ciobesc foarte greu
- Ofera o estetica deosebita
- Au o durata foarte mare de viata (15-20 de ani, cu o ingrijire adecvata)
Fatetele din compozit au avantajul pretului mai mic si al timpului mai redus de realizare (de obicei, se realizeaza intr-o singura sedinta). Rezistenta lor este insa mai scazuta, nu ofera estetica proprie ceramicii, se pateaza si se fractureaza/ciobesc mai usor.
Medicul dentist iti va explica avantajele si dezavantajele fiecarui material si iti va recomanda cea mai adecvata solutie.
Beneficiile fatetelor dentare
- Aspect extrem de natural
- O metoda foarte rapida de schimbare a nuantei dintilor – consumul de cafea, alimente pigmentate sau fumatul afecteaza ireversibil culoarea dintilor, dandu-le o tenta neplacuta de galben sau maro. Din acest motiv, fatetele dentare sunt alegerea ideala, fiind rezistente la pete.
- Corecteaza multe probleme care tin de aspectul dintilor – dintii ciobiti, fisurati, decolorari, dar si spatiile prea mari, forma sau, in anumite cazuri, nealinierile dentare. Acoperind suprafata vizibila a dintilor, fatetele pot camufla probleme ortodontice minore, insa nu pot inlocui intotdeauna tratamentul ortodontic, de aceea doar medicul specialist iti poate spune daca fatetele dentare sunt solutia adecvata in cazul tau.
- Inlocuiesc smaltul deteriorat din cauza periajului agresiv, a consumului de alimente si bauturi foarte acide sau a refluxului gastro-esofagian. Fatetele sunt un o solutie excelenta pentru dintii cu abraziune sau eroziune a smaltului, atat din punct de vedere functional, cat si estetic.
- Biocompatibile
- Nu necesita prelucrarea invaziva a dintilor, ca in cazul coroanelor, de exemplu; in plus, sunt mai rezistente si in multe cazuri mai estetice.
Dezavantaje
- Procedeul este ireversibil
- Pret mai ridicat
- Nu pot fi reparate in caz de fisuri sau daca se ciobesc, ci trebuiesc inlocuite
- Daca va doriti o nuanta diferita de a celorlalti dinti si luati in calcul albirea acestora, aceasta trebuie realizata inainte de fatetare
- Desi sunt cazuri foarte rare, se intampla uneori ca fatetele sa se decimenteze. Pentru a preveni acest lucru, evita obiceiurile vicioase ca rosul unghiilor, al creioanelor, sa rontai gheața sau alimente foarte dure, in general.
- Chiar daca sunt partial acoperiti de fatete, dintii pot fi afectati in continuare de carii, ceea ce inseamna ca la un moment dat e posibil sa fie nevoie de coroane dentare.
- Fatetele nu sunt indicate in cazul dintilor foarte afectati de carii sau de boala parodontala ori slabiti de fisuri sau obturatii foarte mari, nici in cazul pacientilor care sufera de bruxism. In astfel de situatii se recomanda coroanele dentare.
Cat rezista fatetele dentare?
Cu o ingrijire adecvata si evaluari periodice, fatetele dentare pot rezista 15-20 de ani.
Cum se ingrijesc fatetele dentare?
Ritualul de ingrijire al fatetelor dentare nu presupune nimic special in afara de periaj de minim 2 ori pe zi, folosirea atei dentare si clatire cu apa de gura. Controalele dentare periodice si igienizarile profesionale sunt esentiale pentru intretinerea si monitorizarea constanta a fatetelor.
Ce alternative exista pentru fatetele dentare ?
Bondingul dentar si coroanele dentare pot fi considerate alternative, insa fatetele dentare sunt cea mai buna alegere atunci cand iti doriesti o schimbare mai vizibila decat poate oferi bondingul dentar, dar mai putin invaziva decat in cazul coroanelor dentare.
Fațetele dentare sunt o modalitate excelenta de a ascunde dintii decolorati, strambi sau deteriorati, dar sunt si un procedeu ireversibil, de aceea este important sa analizezi foarte bine toate avantajele si dezavantajele lor inainte de a lua o hotarare.
Realizeaza o programare la stomatolog pentru a afla daca fatetele dentare sunt solutia potrivita pentru imbunatatirearea increderii in zambetul tau!
Medicii nostri recomanda Digital Smile Design ca etapa esentiala in tratamentele de estetica dentara, un concept nou in tehnologia dentara cu ajutorul caruia va puteti previzualiza zambetul inainte de inceperea tratamentelor.