Elongatiile coronare: studiu de caz

Alungirea coroanelor dentare asigura expunerea unei suprafete mai mari din dintele natural prin remodelarea sau reconturarea osului si a tesutului gingival. In general, acest tratament se realizeaza pentru imbunatatirea sanatatii tesutului gingival sau pentru pregatirea gurii in vederea unor proceduri de restaurare si de cosmetica dentara.

Elongatiile se pot face atat pe un singur dinte, cat si pe mai mult – sau chiar pe intreaga linie gingivala, pentru o estetica superioara a zambetului.

Indicatii pentru elongatia coronara

Elongatia coronara este o procedura comuna, cu multe beneficii. Majoritatea pacientilor care au optat pentru acest tip de tratament sunt foarte incantati de rezultate. Iata cateva cazuri in care elongatia coronara este necesara:

  • Restaurarea dintilor deteriorati: boala parodontala  poate provoca daune serioase la nivelul dintilor (traume sau carii). In cazul in care acestia au avut foarte mult de suferit si nu mai pot sustine o obturatie sau o coroana, elongatia coronara poate pregati zona pentru o noua restaurare. Este si cazul restaurarii coroanelor dentare – elongatia coronara creeaza mai mult spatiu intre osul maxilar si coroana dentara, astfel incat gingia nu mai are de suferit in momentul in care este fixata noua coroana.
  • Redarea esteticii zambetului: excesul de tesut gingival poate crea un aspect nenatural, dar creste si predispozitia spre infectii parodontale. Inlaturarea tesutului in exces imbunatateste sanatatea orala si reface aspectul estetic al zambetului (este si cazul “zambetului  gingival“, de care se plang multi pacienti – zambetul care descopera prea mult din tesutul gingival).

Ce presupune elongatia coronara?

Elongatia coronara se face sub anestezie locala. Durata procedurii variaza in functie de numarul de dinti; in cazul in care trebuie inlaturata si o mica portiune din os, timpul alocat procedurii va fi mai mare. In cazul in care pacientul are coroane dentare, acestea vor fi inlaturate inaintea procedurii de elongatie si vor fi puse la loc imediat dupa aceea. Medicul va face apoi o serie de incizii mici in jurul tesutului moale, pentru a separa gingia de dinti. Chiar si daca doar un singur dinte are nevoie de reconturare, se obisnuieste sa fie tratati si dintii alaturati, pentru un aspect uniform si natural.

In momentul in care medicul stomatolog considera ca expunerea creata este suficienta, dezinfecteaza zona si sutureaza tesutul gingival. Dintele va parea simtitor alungit imediat dupa chirurgie, deoarece gingia este repozitionata.

La final, medicul va asigura zona folosind un bandaj periodontal, pentru prevenirea infectiilor. Vi se vor prescrie medicamente pentru durere si vi se recomanda sa folositi o apa de gura cu clorhexidina (antimicrobiana). In primele zile dupa tratament, alimentatia dvs. va fi aproape exclusiv bazata pe alimente moi si este posibil sa sangerati, insa cu o igiena orala adecvata si urmand recomandarile medicului, riscul unei infectii este minim. Dat fiind ca radacina dintilor este expusa, este posibil ca pentru o vreme sa resimtiti o sensibilitate, mai ales la cald si la rece, insa in aproximativ 2-3 luni, zona va fi compet vindecata.

Va asteptam la o consultatie, programati-va acum!

 

 

1
Deschide chat
Buna ziua! Putem sa va ajutam cu mai multe detalii despre un serviciu anume?