Periajul dentar corect realizat are ca scop mentinerea sub control a placii bacteriene, in vederea prevenirii cariei dentare si a afectiunilor parodontale. In plus, efectuat zilnic, stimuleaza gingiile si le pastreaza sanatoase, dar improspateaza si respiratia.
Periajul corect dureaza minim doua minute si se realizeaza cu miscari usoare, avand grija in mod special la gingii, spatii interdentare, zonele din spatele dintilor, dar si la obturatii sau alte restaurari.
Atunci cand periajul este prea agresiv, primele care au de suferit sunt gingiile (de la ușoara inrosire a mucoasei pana la ulcerații extinse) si coroanele dentare. Alte consecinte ale periajului dentar agresiv sunt retractiile gingivale (factor de risc pentru caria de colet si hipersensibilitate dentara), precum si abraziunea dentara (pierdere de substanta dura dentara prin uzura mecanica). Pentru a evita abraziunea dentara, e bine ca, după ce ați consumat băuturi sau alimente acide, sa lasati sa treaca minim 30 de minute pana la periajul dentar, deoarece pH-ul acid are un efect distructiv suplimentar asupra smaltului.
Periajul dentar devine daunator atunci cand este efectuat mult peste durata recomandata, daca se realizeaza incorect, cand periuta de dinti este prea dura sau nu este schimbata la timp, dar si daca se folosesc paste de dinti si alte produse pentru albire timp indelungat. Nu exagerati cu periajul, veti avea surpriza ca rezultatele sa nu fie cele pe care le doriti, ci dimpotriva. Nu uitati insa ca periajul dentar este doar primul pas spre o buna sanatate orala si ca, pentru rezultate optime, trebuie insotit de mijloacele suplimentare de igiena orala: ata dentara, periute interdentare, apa de gura si dus bucal.
Va invitam sa aflati detalii despre fiecare dintre acestea, dar mai ales despre tehnica unui periaj corect in cadrul unei consultatii la Medical Tours.