De ce este important un zâmbet sănătos?
Nu ai decât o singură șansă pentru a face o primă impresie bună, iar un zâmbet atrăgător și sănătos te poate ajuta să te simți bine în pielea ta și să ai mai multa încredere atunci când interacționezi cu ceilalți.
Pe de altă parte, o dantură neîngrijită te poate evidenția într-un mod neplăcut și te poate pune într-o lumină proastă.
Iată și care sunt problemele cu care te vei confrunta dacă nu ai grijă de dinții tăi:
- Respirație urât mirositoare
- Dinți pătați
- Carii dentare
- Gingii inflamate
- Pierderea prematură a dinților
- Eroziune dentară (deteriorarea smalțului dinților).
Ceea ce mănânci îți influențează sănătatea orală!
De fiecare dată când mănânci sau bei ceva care conține zahăr, bacteriile existente în mod normal în cavitatea orală produc acizi care atacă smalțul dinților. Aceasta este eroziunea dentară – pierderea treptată a smalțului dinților, cauzată de atacurile acide. Dentina devine expusă, iar dinții tăi pot părea decolorați și devin sensibili.
Tinerii și adolescenții sunt cei mai afectați de eroziunea dentară, deoarece sunt cei mai mari consumatori de băuturi carbogazoase, una dintre principalele surse de acizi din alimentație. Efectele consumului de astfel de băuturi asupra smalțului se văd în numai 5 zile.
În plus, acestea favorizează creșterea în greutate și obezitatea, precum și pierderea calciului din oase, mărind riscul de osteoporoză.
Better safe than sorry!
– recomandăm un consum minim de alimente și băuturi acide. Înlocuiește-le cu apă plată, lapte sau ceai fără zahar. Sucul de fructe se consumă doar în timpul mesei.
– redu numărul gustărilor de peste zi (este mai bine să ai 3 mese principale pe zi decât multe gustări nesănătoase). Evită-le pe cele cu zahăr în favoarea unora sănătoase, precum: nuci, brânză, iaurt simplu, cereale neîndulcite, fructe și legume crude.
– periaj dentar la minim jumătate de ora de la consumul alimentelor și băuturilor acide
– fluorizările periodice sunt eficiente pentru remineralizarea smalțului.
Ce efecte au fumatul, alcoolul sau consumul de droguri asupra sănătății tale orale?
- Fumatul, una dintre principalele cauze ale respirației urât mirositoare, poate provoca și alte probleme: colorarea dinților, boli gingivale, pierderea dinților, cancer oral.
- Consumul de alcool este, și el, un factor de risc pentru cancerul oral. Dacă fumezi și bei, ești și mai expus riscului. De asemenea, alcoolul crește riscul de carii și eroziune dentară.
- Drogurile cresc riscul de eroziune dentară, carii, boli ale gingiilor și respiratie urât mirositoare, provoacă bruxism (scrâșnirea involuntară a dinților), acesta din urmă având ca efect dureri de cap și alte probleme (http://www.medicaltours.ro/bruxismul-o-afectiune-declansata-de-stres/). Este cel mai bine să stai deoparte, efectele negative sunt semnificativ mai mari față de cele pozitive. Stay cool but chill!
Cum îți poți îmbunătăți zâmbetul și aspectul?
E posibil să ai nemulțumiri legate de forma, mărimea sau aspectul dinților tăi și să nu te simți în largul tău din acest motiv. Există însă soluții pentru orice fel de problemă de acest gen. Una dintre ele, adecvată vârstei tale, este tratamentul ortodontic.
Un aparat dentar îți va îndrepta sau repoziționa dinții, îmbunătățindu-le aspectul și funcționalitatea.
Există multe tipuri de aparate dentare, medicul tău dentist și ortodontul îți vor da toate detaliile despre cea mai potrivită soluție în cazul tău. La Medical Tours Company poți alege din întreaga gamă de aparate dentare:
- Aparat dentar fix cu brakeți metalici/din ceramica/ Safir
- Aparat dentar mobil
- Aparat dentar Genius
- Aparat dentar Damon/Clear
- Aparate dentare invizibile: Lingual, Invisalign
Cât timp va trebui să port aparat dentar?
Depinde de cât de complicată este problema, însă majoritatea tratamentelor se încadrează între unul și doi ani.
Ce sunt bijuteriile dentare?
Bijuteriile dentare te pot ajuta să adaugi un plus de strălucire zâmbetului. Se lipesc ușor pe dinți cu puțin compozit dentar, însă trebuie aplicate de un stomatolog, care, de asemenea, le va putea și îndepărta cu ușurință când sau dacă va fi necesar. Este important să igienizezi bine zona din jurul bijuteriei, deoarece placa dentară se poate acumula cu ușurință în jurul ei, crescând riscul de apariție a cariilor.
Piercing oral. Află mai întâi care sunt pericolele înainte de a lua o decizie!
• Sângerare excesivă, durere, dificultăți în masticație, înghițire și vorbire
• Inflamația țesuturilor învecinate
• Infecții
• Fisurarea sau ruperea dinților
• Alergii
• Îngreunarea igienei dentare și a tratamentelor stomatologice.
Ești sportiv? Află cum îți poți proteja dinții când faci sport!
Dacă practici orice fel de sport, este important să porți gutiere de protecție. Gutierele de protecție se poartă pe maxilarul superior și te ajută să eviți probleme ca dinți sparți, buze sparte sau chiar dislocarea maxilarelor. Se realizează de către medicul dentist în laborator, după amprentarea prealabilă, astfel încât să se adapteze perfect formei și dimensiunii maxilarului tău. Sfaturi de top pentru adolescenți cool
• Spală-te pe dinți fără excepție în fiecare seară înainte de culcare și cel puțin încă o dată în timpul zilei. Folosește o periuță de dinți cu peri moi-medii și o pastă de dinți adecvată vârstei, timp de 2 minute/periaj.
• Limitează consumul de alimente și băuturi dulci.
* Pentru băuturile carbogazoase, folosește un pai, astfel reduci contactul lor cu dinții.
• Mergi la stomatolog de două ori pe an pentru control și igienizare periodică. Astfel dantura ta va fi curată și respirația împrospătată!
• Folosește periuțe interdentare sau ață dentară cel puțin o dată pe zi, pentru a îndepărta placa dentară și alimentele dintre dinți.
• Folosește apa de gură pentru a-ți împrospăta respirația.
• Mestecă gumă fără zahăr după mese pentru a crește producția de salivă și pentru a anula astfel acizii care se formează după ce mănânci.
Ai grijă de sănătatea ta, fă alegerile potrivite și informează-te înainte de a lua o decizie pe care o poți regreta mai târziu!