Dinti sanatosi in gingii sanatoase

[image thumbnail=”http://medicaltours.ro/blog/wp-content/uploads/2013/01/dinti_sanatosi.jpg” fullsize=”http://medicaltours.ro/blog/wp-content/uploads/2013/01/dinti_sanatosi.jpg” align=”right” alt=”” border=”on” width=”” height=”280″]Sanatatea dintilor se afla in stransa legatura cu sanatatea gingiilor. Gingiile protejeaza baza dintilor, acolo unde tesutul de suport ii fixeaza in os. Daca problemele gingivale nu sunt tratate, se poate ajunge la pierderea dintilor. Din fericire, exista foarte multe metode de prevenire.

Tipuri de afectiuni ale gingiilor:
Exista doua tipuri de afectiuni gingivale: gingivita si parodontopatia.
Gingivita apare atunci cand bacteriile se acumuleaza in mici pungi aflate la linia de insertie a gingiilor, cauzand inflamatia acestora. Cele mai frecvente simptome sunt sangerarile gingivale la periaj si respiratia urat mirositoare persistenta. Netratata, inflamatia poate afecta tesutul de suport si chiar osul, ajungandu-se la parodontopatie.
Dintre simptomele parodontopatiei, amintim :
– Retractia gingivala
– Inflamatii gingivale vizibile
– Dureri
– Sensibilitate excesiva la rece si la cald
Chiar si cel mai sanatos dinte poate deveni mobil si poate cadea.

Rolul consultatiilor de specialitate in prevenirea afectiunilor gingivale
Din nefericire, de cele mai multe ori, oamenii observa prea tarziu semnele afectiunilor gingivale si, in momentul in care se hotaresc sa mearga la medic, nu se mai pot face prea multe. Din acest punct de vedere, este foarte important sa mergem regulat la medicul dentist, deoarece specialistii pot repera inflamatiile gingivale, precum si retractia gingivala, care expune o parte din radacina dintelui.
– In cadrul consultatiilor, medicul poate compara starea actuala si anterioara a tesutului gingival. Prin intermediul radiografiilor dentare, se poate observa orice problema a gingiilor.
– Medicul masoara adancimea pungilor gingivale pe un anumit numar de dinti. Acest test ar trebui sa fie repetat la fiecare 18-36 de luni.
Din pacate, nu toti medicii dentisti analizeaza cu seriozitate simptomele afectiunilor gingivale. Studiile arata ca doar o treime dintre acestia aloca timp pentru analiza starii de sanatate a gingiilor.
Din acest punct de vedere, Academia Americana de Parodontopatie colaboreaza in stransa legatura cu specialisti din domeniu pentru a incuraja folosirea examinarilor de specialitate pentru detectarea acestor probleme in cadrul consultatiilor.
Este foarte important ca aceste afectiuni sa fie depistate cat mai devreme deoarece, odata ajunse intr-un stadiu avansat, pot cauza nu numai pierderea dintilor, ci si alte probleme de sanatate.

Prevenirea si tratarea afectiunilor gingivale
O buna igiena dentara este esentiala in prevenirea acestor afectiuni. Cu totii stim regulile de baza:
– Spalatul pe dinti de cel putin 2 ori pe zi, timp de 2 minute;
– Folosirea atei dentare in fiecare zi;
– Folosirea apei de gura pentru o mai buna indepartare a placii bacteriene;
– Fumatul creste riscul aparitiei problemelor gingivale, afectand tesutul gingival si crescand riscul aparitiei inflamatiilor. In cazul in care fumati, ar trebui sa va opriti daca doriti sa preveniti toate aceste probleme;
– In cazul aparitiei gingivitei, dentistul dvs. poate elimina prin detartraj placa bacteriana acumulata la linia de insertie a gingiilor;
– Periajul, folosirea atei dentare si a apei de gura pot preveni reaparitia gingivitei.

1
Deschide chat
Buna ziua! Putem sa va ajutam cu mai multe detalii despre un serviciu anume?