Halloween sau All Saint᾽s Day este sarbatoarea despre care toata lumea vorbeste pe 31 octombrie. Putina lume stie insa ca, desi americanii sunt cei care au facut-o cunoscuta, sarbatoarea isi are originea in festivalul celtic Samhain, care marca trecerea dintre vara, jumatatea luminoasa a anului, si perioada rece, jumatatea intunecata, asociata cu moartea. Festivalul dura 3 zile, in timpul carora oamenii obisnuiau sa poarte costumatii inspaimantatoare pentru a alunga spiritele rele – se credea ca in acea noapte granita dintre lumea viilor si cea a mortilor se slabeste, permitand spiritelor sa o traverseze. In America, sarbatoarea a ajuns datorita emigrantilor irlandezi si scotieni. De-a lungul timpului, credintele si obiceiurile au ajuns sa se contopeasca, rezultand astfel varianta americana, pe care o cunoastem cu totii: copiii se costumeaza in diverse personaje inspaimantatoare și merg din casa in casa intrebând „Trick or Treat?” – cer dulciuri, amenintand ca vor face farse daca nu primesc. In alte locuri din lume, de Halloween se organizeaza parade si carnavaluri. Mai mult decat orice, in prezent sarbatoarea de Halloween a devenit un prilej de a fi impreuna ca o comunitate.
Simboluri
Dovleacul – ideea felinarelor din legume (nap, gulii, sfecla) le apartine irlandezilor si englezilor, care le foloseau pentru a alunga spiritele rele. Obiceiul a ajuns odata cu ei in America, fiind asociat mai intai cu perioada recoltei, dupa care a devenit simbolul Halloweenului.
Vrajitoarele – si in general tot ceea ce tine de supranatural – sunt asociate cu sarbatoarea de Halloween ca urmare a credintei ca in aceasta noapte granita dintre lumea viilor si cea a mortilor nu mai exista.
Liliecii, pasari de noapte ce traiesc in locuri ciudate si considerate malefice, au ajuns sa fie si ei asociati cu Halloweenul. Vrajitoarele si alte fiinte supranaturale se transforma in lilieci pentru a se deplasa in timpul noptii.
Pisica, indeosebi cea neagra, este si ea asociata cu supranaturalul, crezandu-se chiar ca spiritele oamenilor se pot reincarna in aceste animale.
Luna, datorita ciclurilor sale, este vazuta ca locul unde se strang spiritele; luna plina este asociata cu varcolacii si in general cu povestile de groaza – si asa a ajuns si ea printre simbolurile Halloweenului.
Culori specifice
-
negru (noaptea, vrajitoarele, pisica neagra, vampirii, liliecii);
-
portocaliu (dovlecii, toamna);
-
rosu (sangele, raul).
Traditii
Legenda cu care este asociata sarbatoarea este Lanterna lui Jack – povestea irlandezului Jack care a pacalit diavolul sa urce intr-un mar. Pentru a-l impiedica pe acesta sa se razbune luandu-i sufletul, Jack a facut pe trunchiul copacului semnul crucii. Abia dupa ce diavolul a promis ca nu-l va ispiti a putut sa coboare, numai ca, la moartea sa, Jack nu a fost primit nici in Rai, din cauza firii sale viclene, dar nici in Iad, pentru ca Diavolul promisese ca nu-i va lua sufletul. Astfel, spiritul sau a ajuns sa rataceasca prin lume luminandu-si calea cu un felinar incropit dintr-o gulie scobita.
Trick or treat este o traditie care isi are originea in Anglia, unde, in Ziua Tuturor Sfintilor, saracii primeau placinte in schimbul promisiunii de a se ruga pentru sufletele mortilor. Si irlandezii aveau o traditie asemanatoare – pe 1 noiembrie, pe care o considerau prima zi de iarna, spiritele amenintau sa puna stapanire pe trupurile celor vii. Zanele bune se deghizau atunci in oameni saraci si mergeau din casa in casa cerand ajutorul oamenilor, rasplatindu-i pe cei darnici si pedepsindu-i pe ceilalti.
O sarbatoare controversata, Halloweeen-ul continua sa starneasca discutii si sa stranga sustinatori sau potrivnici. Mai mult decat orice insa, nu uitati ca sarbatoarea este o ocazie de a fi impreuna cu cei dragi si de a va bucura de timpul petrecut cu ei, fie ca pregatiti costume, decorati casa sau sculptati dovleci. Atata timp cat va aduce impreuna si va face sa zambiti mai mult, orice sarbatoare e buna, indiferent de pe ce meleaguri a ajuns la noi!