Coroanele şi marea majoritate a punţilor dentare sunt structuri protetice fixe. Spre deosebire de structurile mobile, cum este cazul protezelor, pe care le puteţi scoate şi curăţa zilnic, coroanele şi punţile sunt cimentate pe dinţii naturali sau artificiali şi pot fi scoase doar de către medicul dentist.
Pentru ce sunt folosite coroanele dentare?
Coroana dentară se foloseşte la acoperirea unui dinte afectat într-o mare măsură de o carie. Coroana are rol de susţinere a dintelui, dar şi rol estetic, de corectare a formei sau alinierii acestuia.
Coroana dentară se poate ataşa unui implant dentar, ajutându-l să capete forma şi funcţionalitatea unui dinte natural. Culoarea coroanelor fabricate din compozit şi ceramică poate fi aleasă în funcţie de culoarea dinţilor naturali. Coroanele se pot confecţiona şi din alte materiale: răşini acrilice sau aliaje metalice şi din aur. Aliajele metalice şi din aur sunt, în general, mai rezistente la fractură decât porţelanul şi sunt recomandate pentru dinţii posteriori. Coroanele din ceramica pe un suport metalic (metalo-ceramice) sunt des folosite datorită aspectului estetic şi rezistenţei.
Medicul dentist vă poate recomanda folosirea coroanelor dentare pentru:
- Acoperirea unei obturaţii, atunci când s-a pierdut mult din structura dintelui
- Protejarea dintelui de fracturi
- Reconstituirea unui dinte fracturat
- Ancorarea unei punţi
- Acoperirea unui implant
- Acoperirea unui dinte pătat sau cu o poziƫie incorectă
- Acoperirea unui dinte după tratamentul de canal
Pentru ce sunt folosite punţile dentare?
Puntea dentară este recomandată în cazul persoanelor edentate (lipsa unuia sau a mai multor dinţi). Dinţii rămaşi au tendinţa de a migra spre spaţiul liber, rezultând o ocluzie incorectă. Lipsa dinţilor poate cauza afecţiuni gingivale şi disfuncţia articulaţiei temporomandibulare (ATM).
Punţile dentare sunt, în general, folosite pentru înlocuirea unuia sau mai multor dinţi lipsă. Acestea acoperă spaţiul creat de pierderea dinţilor. Punţile sunt cimentate pe dinţii naturali sau pe implanturi.
Dinţii de susţinere servesc la ancorarea punţii. Ca şi coroanele, punţile sunt realizate din diverse materiale. Medicul dentist vă va ajuta să alegeţi materialul, în funcţie de poziţie, de funcţia dinţilor înlocuiţi, de aspectul estetic şi de costurile implicate. Culoarea punţilor fabricate din compozit sau ceramică poate fi aleasă în acord cu cea a dinţilor naturali.
Cum sunt realizate coroanele şi punţile dentare?
Înainte ca o coroană sau o punte să fie realizata, este nevoie ca dintele/dinţii să fie şlefuiţi pentru ca lucrarea protetică să se potrivească. După şlefuire, medicul dentist va lua amprenta dinţilor. In cazul în care materialul folosit este ceramica, dentistul va alege culoarea acestuia în funcţie de culoarea dinţilor naturali.
Pornind de la amprenta luată, coroana sau puntea se realizează într-un laborator dentar, din materialul precizat de către medicul dentist.Până când este gata coroana sau puntea definitivă, va fi pusă una temporară, pentru a acoperi dintele deja pregătit. După aceea, coroana/puntea temporară va fi înlocuită cu cea definitivă, care se cimentează pe dintele sau dinţii pregătiţi.
Durata de viaţă a coroanelor şi punţilor dentare?
Teoretic, pot ţine o viaţă, însă uneori se desprind şi cad. Durata de viaţă a punţilor şi coroanelor dentare depinde de menţinerea unei bune igiene orale. Dacă dintele sau osul care susţin puntea dentară sunt deteriorate de afectiuni dentare, puntea se poate slabi.
Sănătatea gingiilor şi a danturii poate fi menţinută prin folosirea unei paste de dinţi cu fluor de două ori pe zi şi prin folosirea zilnică a aţei dentare. Mergeţi la medicul dentist pentru controale de rutină şi realizarea ingienizării profesionale.
Pentru a evita deteriorarea coroanelor sau a punţilor, evitaţi alimentele tari, gheaţa sau orice alt obiect dur.