In ziua de azi, fatetele sunt confectionate din ceramica, deoarece acest material are o bicompatibilitate buna cu tesuturile parodontale, este rezistent la agenti coloranti (tutun, cafea, vin rosu etc.) si, cu ajutorul tehnicilor moderne, se pot obtine efecte cat mai naturale si dinti individualizati pentru fiecare pacient in parte.
De ce trebuie sa-mi pun fatete?
Fatetele nu sunt mereu o necesitate, dar daca iti doresti un zambet perfect, Hollywoodian, sunt cea mai buna investitie. Prin aplicarea acestor mascute este posibila schimbarea culorii dintilor, corectarea unor defecte ortodontice minore, repararea unor traumatisme dentare, inchiderea spatiilor inestetice dintre dinti si, de asemenea, pot ascunde pete prezente pe suprafetele dentare.
Orice persoana care este nemultumita de aspectul dintilor sai si are nevoie de o revitalizare a surasului este un candidat perfect pentru fatete. In majoritatea cazurilor, acestea se aplica pe dintii frontali (incisivi si canini).
Inainte de a slefui dintii, medicul stomatolog va lua o amprenta si, impreuna cu tehnicianul dentar, va realiza o simulare a viitorilor dinti (wax-up), etapa foarte importanta deoarece aici pacientul are posibilitatea sa-si aduca in discutie preferintele personale, cum ar fi forma si culoarea viitorilor dinti. Atentie, nu intotdeauna dintii foarte albi sunt cei mai estetici! Fatetele sunt contraindicate in cazul igienei orale superficiale si a obiceiurilor parafunctionale cum ar fi scrasnirea dintilor.
Cat de dureroasa este interventia?
Interventia este absolut atraumatica si nedureroasa deoarece, in general, dintii nu se devitalizeaza, sunt slefuiti foarte putin, cateodata chiar deloc, iar aplicarea fatetelor inseamna doar lipirea de dinte cu un adeziv special.
In momentul aplicarii fatetelor, igiena orala trebuie sa fie corespunzatoare, sanatatea tesuturilor parodontale fiind foarte importanta si pentru rezultatul estetic.
Gingiile inflamate si tartrul nu isi au locul in noul tau zambet Hollywoodian.
O igienizare corecta presupune in plus fata de tehnica de periaj si folosirea apei de gura, curatarea spatiilor interdentare cu ata dentara super floss, precum si utilizarea dusului bucal.
Controlul si igienizarea in cabinetul stomatologic trebuie sa se efectueze periodic, cel putin odata la 6 luni.
Dr. Vlad Toader