„Am auzit o multime de „povesti de groaza” despre implanturi, ba ca procedeul e foarte dureros, ba ca le respinge organismul, ca nu poti manca sau ca nu te poti obisnui cu ele… Ma bucur ca am mers pe mana medicului si am optat pentru implanturi, si nu pentru punte dentara. N-a mai fost nevoie sa se intervina asupra dintilor sanatosi si, in plus, pot spune cu mana pe inima ca nu am avut de-a face cu niciuna dintre situatiile de care ma temeam inainte.” C.A, pacienta MTC
„Marturisesc ca dupa ce, la prezentarea planului de tratament, mi s-a spus ca in cazul meu cea mai buna solutie ar fi implanturile dentare, m-am tot gandit daca e sau nu o idee buna. Trebuie sa recunosc ca nu stiam mare lucru despre ce presupune aplicarea unui implant, mi-era teama de durere, de ce se va intampla dupa ce trece anestezia, cand am auzit ca e nevoie de o perioada de vindecare m-am gandit ca o sa am dureri tot timpul acela. A fost nesperat de bine, recomand tuturor sa stea de vorba pe indelete cu medicul ca sa afle la ce trebuie sa se astepte.” A.P, pacient MTC
Toti am auzit la un moment sau altul o poveste despre implanturile dentare. Si toti am ramas cu impresia ca implanturile sunt scumpe, dureroase, pot da dureri de cap sau pot fi respinse (va mai amintiti ca toata lumea vorbea despre asta atunci cand incepusera sa fie folosite la noi?), provoaca alergii etc. etc. E destul de trist totusi ca, desi sunt folosite deja de foarte multa vreme la scara larga, atunci cand suntem pusi in situatia de a recurge la implanturi, tot aceste „mituri” ne vin in minte. Sa privim lucrurile din alt punct de vedere: de cele mai multe ori, implanturile dentare sunt prima alegere in comparatie cu alte optiuni de restaurare a dintilor lipsa. Iata de ce:
- Sunt cele mai similare dintilor sanatosi, naturali. Puternic si stabil, implantul dentar inlocuieste un dinte pierdut, astfel incat arata, da senzatia, se potriveste si functioneaza ca un dinte natural. Celelalte optiuni de inlocuire pot duce la deteriorarea osului si a dintilor restanti si pot afecta mancatul, zambitul, vorbitul si alte activitati cotidiene.
- Sunt facute sa reziste. Puntile dentare traditionale sustinute de dintii naturali rezista intre cinci si sapte ani (cu ingrijire adecvata, chiar si 10), dar la un moment dat tot ar putea fi nevoie sa fie inlocuite.Implanturile dentare pot rezista o viata intreaga, atunci cand sunt aplicate in mod corespunzator si bine ingrijite de-a lungul timpului.
- Va ajuta sa bucurati de viata fara sa va faceti probleme din cauza dintilor! Nu este nevoie sa stati acasa sau sa va simtiti inconfortabil in public, jenati ca zambetul dumneavoastra nu arata bine, ingrijorati ca dintii lipsa va limiteaza viata sociala sau ca protezele mobile ori puntile de inlocuire sprijinite pe dinti vor cadea atunci cand vorbiti, mancati sau radeti. Implanturile dentare va permit sa detineti mereu controlul.
- Va pastrati forma naturala a fetei. Dupa o perioada fara dinti, fata se poate deforma si parea adancita si trista. Implanturile dentare va permit sa va mentineti forma naturala a fetei si naturaletea zambetului.
- Protejeaza osul sanatos. Lipsa dintilor, pe termen lung, poate provoca pierderea unei parti din osul maxilar. Atunci cand nu este folosit pentru a sustine un dinte natural, osul maxilar se deterioreaza, isi pierde puterea si fermitatea. Implanturile dentare sunt singura optiune de inlocuire a dintilor lipsa care pastreaza si stimuleaza osul natural, contribuind efectiv la stimularea cresterii oaselor si la prevenirea pierderii de masa osoasa.
- Va pastrati dintii in gura, nu intr-un pahar. Implanturile dentare va permit sa va pastrati dintii acolo unde le este locul – in gura. In plus, nu trebuie sa va ingrijoreze faptul ca proteza v-ar putea aluneca sau cadea.
- Vorbiti cu usurinta. Obisnuirea cu protezele mobile poate fi o adevarata lupta. Nu acelasi lucru se intampla cu implanturile dentare, care functioneaza precum dintii naturali.
- Nu trebuie sa renuntati alimentele dumneavoastra preferate! Cu ajutorul implanturilor dentare, puteti musca normal, manca tot ce doriti si, spre deosebire de protezele mobile, care pot fi inconfortabile, puteti simti din plin gustul alimentelor.
- Nicio carie! Cariile nu pot aparea pe o coroana sustinuta de implant; cu toate acestea, va trebui sa respectati consultatiile periodice la intervalul stabilit de medic si sa va igienizati si ingrijiti coroana respectiva, gingiile si intreaga cavitate orala in fiecare zi, la fel cum ati fi facut in cazul unui dinte natural.
- Aveti siguranta ca dintii vor ramane la locul lor. Protezele dentare pot aluneca atunci cand mancati, vorbiti, zambiti, radeti, cascati sau tusiti, asa ca va trebui sa aveti mereu grija lor. Implanturile dentare sunt structuri fixe ce se imbina in mod natural cu osul maxilar – adica nu se vor misca, nu vor face zgomot si nu se vor deplasa.
- Va protejati dintii sanatosi. O punte dentara necesita pilirea dintilor de pe una sau chiar de pe ambele parti invecinate dintelui sau dintilor lipsa, ceea ce inseamna ca este nevoie de sacrificarea dintilor sanatosi, pe care se va sprijini ulterior puntea. In schimb, implanturile dentare sunt introduse in osul maxilar, in locul pe care-l ocupa radacina dintelui lipsa, fara a afecta dintii sanatosi. De asemenea, implanturile ajuta la prevenirea migrarii dintilor invecinati sanatosi, asa cum ar face in cazul in care un spatiu ramane gol timp indelungat.
- Implanturile sunt mai previzibile decat alte metode de tratament si restaurare. Tratamentul prin implant dentar are un palmares de rezultate sigure si de succes pe termen lung, fiind adesea considerat „mai previzibil” decat alte tratamente utilizate pentru a trata sau inlocui dintii lipsa, inclusiv puntile, solutiile protetice mobile si refacerea unui tratament de canal esuat.
Aveti si alte curiozitati despre implantul dentar? Va asteptam la o consultatie!