Antidepresivele cresc riscul de esec al implanturilor dentare

Antidepresivele, folosite in mod curent pentru a trata anxietatea, depresia si alte afectiuni, pot avea un cuvant important de spus in integrarea implanturilor dentare, conform unui studiu-pilot desfasurat de cercetatori de la Universitatea din Buffalo.

Cercetatorii sustin ca antidepresivele cresc de 4 ori riscul de esec al implanturilor dentare, fiecare an de antidepresive dubland riscul de esec al acestora.

Antidepresivele ajuta la gestionarea emotiilor si a dispozitiei, insa au si efecte secundare – cum ar fi descresterea metabolismului osos, esential in procesul de vindecare. Pentru ca un implant sa se integreze corespunzator, in jurul lui trebuie sa se formeze os nou, care il va fixa acolo unde trebuie sa ramana. “Antidepresivele pot usura simptomele depresiei, ajutand astfel milioane de pacienti din toata lumea, insa ar trebui totusi ca beneficiile lor sa fie puse in balanta cu efectele secundare. Pacientii si medicul ar trebui sa coopereze pentru a fi siguri ca rezultatele vor fi cele asteptate“, spune Latifa Bairam, specialist chirurgie dentara, cercetator in cadrul acestui studiu. “Patru dintre numeroasele efecte secundare ale antidepresivelor reprezinta o reala ingrijorare pentru dentisti din punctul de vedere al sanatatatii osoase.“

Alte efecte secundare includ osteoporoza, o afectiune care fragilizeaza oasele; acatizia – sindrom de neliniste motorie caracterizat prin nevoia pacientului de a se mișca în permanenta, inclusiv capul și maxilarele; bruxismul și uscarea gurii, toate acestea afectand procesul de vindecare și integrare a implanturilor.

 

Studiul a luat naștere în momentul în care doua dintre conducatoarele acestuia, care studiasera anterior riscul de esec al implanturilor, au observat ca un numar tot mai mare de pacienți luau medicamente antidepresive. După ce au analizat datele pacientilor din 2014, concluziile au fost urmatoarele: dintre pacienții ale caror implanturi dentare esuasera, 33% luau antidepresive. Aceste concluzii, precum și numărul în creștere al pacientilor care iau antidepresive, sunt motivele pentru care studiul va fi refacut la scara larga.

Pana atunci, recomandarea echipei de cercetatori este ca, in cazul in care luati antidepresive, sa discutati efectele secundare ale acestora cu medicul dvs. si sa cautati metode alternative care va pot ajuta sa gestionati depresia, anxietatea sau durerea.

1
Deschide chat
Buna ziua! Putem sa va ajutam cu mai multe detalii despre un serviciu anume?