Boala parodontala. Cauze, tratament, preventie

Stiati ca 8 din 10 romani sufera de afectiuni gingivale?

Ziua Mondiala a Sanatatii Gingivale (Gum Health Day) este un semnal de alarma ce vizeaza seriozitatea cu care trebuie tratata boala parodontala, principala cauza a pierderii dintilor la adulti.

Acestea sunt simptomele care trebuie sa ne trimita imediat la medic: 

  • gingii inflamate, de culoare rosu-inchis
  • sangerare gingivala
  • dureri la periaj
  • respiratie urat mirositoare.

Ce este boala parodontala?

Parodontoza este o actiune cronica de tip inflamator a gingiilor, principala cauza a pierderii dintilor si implanturilor la adulti.

Este asociata cu alte afectiuni: diabet (inflamatia mentine un indice glicemic ridicat), boli cardiovasculare, afectiuni respiratorii, osteoporoza, etc. si provoaca anumite complicatii in sarcina (tensiune crescuta, risc de nastere prematura, greutate mica la nastere).

Desi prezenta in general la adulti, parodontoza afecteaza si copiii!

Evolutia bolii parodontale

Gingivita este primul stadiu al acestei afectiuni, cel in care sunt afectate doar gingiile. Netratata, afectiunea evolueaza spre parodontoza, afectand structura de sustinere a osului; dintii devin mobili, apar infectii parodontale si, daca nu se intervine, vor fi pierduti.

Tratament

Medicul stomatolog este cel care poate depista aceasta afectiune in timpul controalelor de rutina, de aceea sunt atat de importante.

Tratamentul este diferentiat dupa stadiul afectiunii parodontale: pentru gingivita, este nevoie de o igienizare profesionala (detartraj si periaj profesional) si instructaj privind o igiena corecta acasa, pentru a preveni recidivele. In acest stadiu, afectiunea poate fi oprita.

In ceea ce priveste parodontoza, tratamentul cuprinde mai multe etape si este de durata. La Medical Tours Company, solutia pe care le-o propunem pacientilor nostri consta intr-un pachet de 4 sedinte de tratament, la interval de o luna una fata de alta.

Preventie

  • Controale dentare periodice, insotite de igienizare profesionala (de doua ori pe an)
  • O igiena dentara foarte buna (periaj corect de minim doua ori pe zi, folosirea atei dentare si a apei de gura)
  • Alimentatie sanatoasa
1
Deschide chat
Buna ziua! Putem sa va ajutam cu mai multe detalii despre un serviciu anume?