Relatiile cauza-efect sau cum sa intelegem sensibilitatea dentara
Bauturile reci va provoaca durere? Momentul cand trebuie sa va spalati pe dinti devine din ce in ce mai stresant din cauza durerii pe care nu o puteti controla? In oricare dintre cazuri, este foarte probabil sa suferiti de sensibilitate dentara, insa asta nu inseamna ca trebuie sa va obisnuiti cu gandul. Dat fiind ca orice efect are si o cauza, ar fi bine sa stiti mai intai care sunt cele mai frecvente cauze ale sensibilitatii dentare – si ce se poate face in fiecare caz. Cele mai multe tin de obiceiuri gresite pe care le-am adoptat de mult timp (vestea buna este ca, odata inlaturate, ar trebui sa simtiti o imbunatatire imediata); altele pot fi recunoscute si remediate de medicul dentist, asa ca programati o vizita cat mai curand, daca banuiti ca suferiti de sensibilitate dentara.
10 POTENTIALE CAUZE ALE SENSIBILITATII DENTARE
1. Periajul prea insistent sau cu o periuta prea dura poate, in timp, sa deterioreze smaltul dentar. Cand canalele microscopice care fac legatura cu nervii sunt expuse la temperaturi extreme sau la alimente lipicioase, poate aparea sensibilitatea dentara. In acest caz, solutia este una simpla: schimbati periuta cu una moale si adoptati un periaj mai putin agresiv
2. Verificati-va dieta. Atunci cand nervii sunt expusi, o alimentatie prea acida poate cauza dureri. Evitati alimentele acide (suc de rosii, lamai, portocale, grapefruit, kiwi etc.) si tineti astfel la distanta disconfortul dentar!
3. Bruxismul. Smaltul dentar este cea mai dura substanta din corpul uman, insa poate fi deteriorate de o afectiune precum bruxismul, care expune dentina, cauzand sensibilitate dentara. Daca suferiti de aceasta afectiune, dentistul va va recomanda sa purtati o gutiera speciala, care va va ajuta sa va pastrati dintii intacti si sa tineti sensibilitatea dentara la distanta
4. Folositi pasta de dinti cu efect de albire? Substantele chimice care albesc dintii pot cauza sensibilitate dentara. Schimbati pasta de dinti cu una normala si veti observa o imbunatatire semnificativa la nivelul dintilor.
5. Folositi apa de gura in exces. Unele ape de gura contin alcool si substante chimice care va pot face dintii mult mai sensibili. Nu spunem sa nu mai folositi deloc apa de gura, insa medicul dentist e cel care va poate recomanda sortimentul potrivit, indiferent cat de multe efecte miraculoase `promite`ambalajul celei pe care ati ales-o.
6. Suferiti de afectiuni gingivale. Odata cu inaintarea in varsta, gingiile incep sa se retraga, mai ales daca nu ati fost foarte atenti cu igiena dentara, cauzand astfel sensibilitate dentara. Si in acest caz, dentistul este cel care poate pune la punct un plan de tratament care sa rezolve cauza sensibilitatii dentare. Nu uitati ca gingivita in timp poate duce la boala parodontala.
7. Depuneri mari de placa dentara. Printr-un periaj corect si folosind ata dentara zilnic, placa dentara ce se formeaza de fiecare data dupa ce mancam este inlaturata. Daca nu se intampla asa, depozitele de placa afecteaza smaltul dentar; odata distrus, dentina nu mai este protejata, rezultatul fiind aparitia sensibilitatii dentare. Solutia, in acest caz, este una simpla: o buna igiena orala si controale stomatologice periodice, la intervalul recomandat de medicul dentist.
8. Ati suferit de curand o interventie stomatologica. Este normal sa va confruntati cu sensibilitate dentara dupa un tratament de canal, o extractie sau dupa aplicarea unei coroane, insa simptomele vor disparea la scurta vreme dupa interventie. In caz contrar, nu amanati vizita la stomatolog, sensibilitatea poate fi semnul unei infectii.
9. Aveti un dinte fisurat – insa sensibilitatea dentara in acest caz este insotita de durere si ar trebui sa va trimita de urgenta la medicul dentist. Acesta va evalua situatia si va decide care este solutia potrivita.
10. Cariile secundare. Pe masura ce inaintam in varsta, plombele se pot deteriora sau chiar fractura, ceea ce inseamna ca bacteriile pot patrunde cu usurinta in cavitatile formate astfel. Daca nu se intervine la timp, smaltul va fi distrus de carii secundare. Daca observati ca dintii pe care aveti obturatii vechi devin mai sensibili, mergeti cat mai repede la stomatolog, obturatiile se pot inlocui cu usurinta.
Sensibilitatea dentara se trateaza – o pasta de dinti speciala pentru aceasta afectiune poate ajuta mult, insa poate sa nu functioneze chiar in toate cazurile. Daca sensibilitatea este foarte puternica si nu observati nicio imbunatatire indiferent de masurile pe care le-ati luat, programati cat mai repede o vizita la medical stomatolog, doar acesta poate evalua cauza si va poate propune solutia potrivita pentru cazul dvs.