Dintii spun multe despre tine, nu numai ca uiti mereu sa folosesti ata dentara!Un studiu realizat la Universitatea din Florida arata ca urmele de plumb din dinti pot da indicii despre provenienta unei persoane, o descoperire foarte importanta care ar putea ajuta la rezolvarea multor cazuri neelucidate. Astfel, testarea concentratiei de plumb din dinti ar putea ajuta la restrangerea anchetei pe o anumita zona geografica, in cazul persoanelor neidentificate.
“Putem folosi acest indicator de poluare pentru a ne da seama de unde provin aceste persoane”, spune conducatorul studiului, profesorul de geologie George Kamenov. In urma diverselor activitati cauzatoare de poluare, in mediul inconjurator se elibereaza plumb, care se acumuleaza si in organismul copiilor, pe masura ce cresc. “Cand cresti, inregistrezi indicatorul mediului inconjurator local. Daca te muti in alta parte, izotopul tau va fi diferit de cel al populatiei locale”, spune Kamenov.
Smaltul dintilor, care se dezvolta de-a lungul copilariei, blocheaza plumbul si il stocheaza, oferind informatii specifice: smaltul primului molar isi finalizeaza procesul de formare la varsta de 3 ani, asa ca ofera informatii cu privire la nastere si perioada imediat urmatoare. Smaltul incisivului si al caninului se formeaza mai tarziu, procesul finalizandu-se in jurul varstei de 5 ani, astfel ca ofera informatii despre perioada de inceput a copilariei. Smaltul celui de-al treilea molar nu incepe sa se formeze pana la varsta de 8 ani, asa ca aduce detalii despre perioada copilariei tarzii.
Analiza plumbului poate spune, de asemenea, din ce perioada dateaza un corp.
Compozitia naturala a plumbului s-a modificat de-a lungul secolului trecut, din cauza mineritului si a utilizarii benzinei cu plumb. Folosindu-se de aceste informatii, arheologii pot identifica corpuri apartinand intailor europeni in zone din Lumea Noua.
“Puteti calatori inapoi in timp, analizand situri arheologice si incercand sa reconstituiti migratia oamenilor “, spune Kamenov.