Diagnosticarea precoce salveaza vieti! Afla totul despre cancerul oral

Cazurile de cancer oral sunt in continua crestere la nivel mondial. O alta veste proasta este ca acest tip de cancer este, cel mai adesea, depistat foarte tarziu, ceea ce face rata de supravietuire extrem de mica. Trebuie sa stiti insa ca, daca este depistat in faza incipienta, cancerul oral poate fi tratat, iar rata de supravietuire este foarte mare (80-90%).

Cauzele care duc la aparitia cancerului oral
Consumul de tutun şi alcool este principala cauza a cancerului oral – persoanele care fumeaza si beau sunt cu 15% mai predispuse sa dezvolte cancer oral decat restul.
Alti factori de risc sunt: virusul HPV, trasmisibil mai ales pe cale sexuala, dar si istoricul familial de cancer.

Semne si simptome
Rani la nivelul cavitatii orale, care nu se vindeca;
Pete albe sau rosii in gura sau pe buze;
Durere la nivelul urechii pe termen lung, care nu pare sa treaca;
Durere constanta, inexplicabila, de cap;
Sangerari;
Pierderea dintilor;
Noduli in zona capului si a gatului;
Amorteala la nivelul maxilarului sau a tesuturilor inconjuratoare;
Durere la inghitire, mestecare, la miscarea maxilarelor sau a limbii.

Depistarea cancerului oral
In ceea ce priveste preventia, de cel putin doua ori pe an, in timpul consultatiilor stomatologice de rutina, medicul dentist ar trebui sa efectueze un screening pentru cancerul oral. Examinarea este atat manuala, pentru a se depista noduli sau modificari neobisnuite ale tesutului din zona gatului si a cavitatii bucale, cat si vizuala (se examineaza in detaliu tesuturile moi din gura, cercetand in mod special orice leziuni sau tesuturi decolorate).

Tratamentul cancerului oral
Daca, in timpul consultatiei stomatologice, medicul dentist gaseste ceva suspect, va recomanda o biopsie. In cazul in care se confirma ca suferiti de cancer oral, veti fi transferat unui medic specialist in chirurgie orala pentru indepartarea tumorilor. Radioterapia sau chimioterapia pot fi, de asemenea, utilizate in cursul tratamentului, dar acesta poate fi diferit de la caz la caz.

Concluzii
Daca prezentati oricare dintre semnele de mai sus, consultati imediat medicul dentist. La fel ca in cazul oricarei alte afectiuni, o diagnosticare si un tratament precoce pot face diferenta. Cu cat este mai devreme diagnosticat cancerul si cu cat este inceput tratamentul mai repede, cu atat cresc sansele de succes pe termen lung. Cancerul oral se raspandeste foarte rapid si trebuie depistat timpuriu in starea sa localizata, inainte sa se raspandeasca si in alte zone ale capului si gatului, precum si in restul corpului. Deci, fiti vigilenti si, chiar daca nu prezentati niciun simptom, mergeti la dentist pentru examinarea de rutina in vederea depistarii cancerului oral. Mentineti-va intreaga familie sanatoasa cu ajutorul consultatiilor stomatologice regulate!

1
Deschide chat
Buna ziua! Putem sa va ajutam cu mai multe detalii despre un serviciu anume?