Poluarea masiva din prezent are efecte negative, iar alergiile si frecventa lor foarte mare sunt unele dintre acestea. Intensitatea alergiilor poate lua forme severe, asa ca n-ar strica sa stim mai multe despre ele – ce sunt, ce le provoaca si cum le putem preveni.
Ce este o alergie?
Atunci cand in corpul nostru patrund anumite substante din mediul extern (generic numite alergeni, fie ca e vorba despre praf, pulberi chimice, medicamente, intepaturi de insecta, polen etc.), sistemul nostru imunitar reactioneaza, rezultatul fiind o reactie alergica.
Alergiile se pot manifesta in diverse moduri, pot lua forme usoare, dar si foarte severe, de la urticarie, eczeme, nas infundat si secretii nazale in exces pana la obstructie laringo-traheala si asfixie. Exista, asadar, si situatii in care alergiile iau o forma extrem de grava, putand chiar pune viata persoanei respective in pericol. Simptomele usoare dispar, in mod normal, in cateva zile, dar cele severe pot duce la probleme mai mari (dificultati in respiratie, lesin).
Cele mai frecvente reactii alergice sunt: rinita sau „febra fanului”, alergiile la intepaturi de insecte, la anumite substante (latex), la mucegai si fungi, dermatita si dermatita alergica de contact, alergiile la animale.
Unele persoane sunt mai predispuse sa faca alergii – este vorba despre cele care au un istoric in acest sens in familie. Printre cei mai comuni factori provocatori se numara praful, polenul, produsele cosmetice, detergentii etc. Dar, oricat de ciudat vi s-ar parea, alergiile pot aparea si in cabinetul stomatologic.
Tipuri de alergii dentare
Alergiile dentare pot fi impartite in urmatoarele categorii importante:
-
alergii produse de materialele stomatologice folosite in tratament;
-
alergii la medicamente administrate inainte, in timpul si dupa tratament;
-
alergii produse de supramedicatie.
Alergia la latex
Alergia intalnita cel mai frecvent in cabinetul stomatologic este cea provocata de utilizarea manusilor de cauciuc si a mastilor chirurgicale in compozitia carora intra latexul. Medicii stomatologi si asistentele, in mod special, fiind mereu in contact cu aceste obiecte, dezvolta de multe ori acest tip de alergie. Pentru a preveni alergiile la latex, tot mai multi medici stomatologi folosesc insa manusi si alte instrumente de ingrijire orala care nu contin aceasta substanta.
Alergia la anestezic
In cabinetul stomatologic, multe procedee includ anestezia sau administrarea de anestezice, dar putini pacienti stiu daca sunt sau nu alergici la acestea. Este posibil ca anestezicul sa induca o crestere a ritmului cardiac cand este administrat pentru prima data. Pacientul poate prezenta imediat o reactie alergica – o eruptie cutanata, mancarime (prurit), pete rosii pe piele sau inrosirea acesteia.
Inainte de administrarea anestezicului, personalul medical trebuie sa se afle istoricul alergiilor pacientului si factorii la care acesta ar putea fi alergic si sa ia toate masurile de precautie necesare.
De vina pentru aceste alergii se pare ca nu este anestezicul in sine, ci conservantii continuti de acesta, motiv pentru care dentistii folosesc anestezice dentare fara conservanti precum Articaina (Ubistesin), Prilocaina (Citanest), Lidocaina simpla (Xylocaine) si Mepivacaina (Carbocaine).
Alergia la amalgam
Alergia la amalgam este foarta rara, dar exista totusi posibilitatea de a se manifesta la unii pacienti si are drept cauza eliberarea compusilor de mercur din amalgam. Zona din jurul plombei de amalgam se inroseste si se umfla, iar daca nu se intervine imediat, alergia la amalgam poate provoca boli periculoase.
Alergiile la supramedicatie
In general, dupa tratamentele stomatologice se pot prescrie antiinflamatoare sau antibiotice – desigur, daca nu sunt cunoscute predispozitii alergice. In plus, antibioticele trebuie prescrise in doze si pe perioade adecvate, in functie de afectiune si de starea pacientului, pentru a se evita supramedicatia. In cazul alergiei la anumite antibiotice, este indicat sa se faca teste de sensibilitate, pentru a se evita o reactie alergica nedorita.
Importanta comunicarii
Milioane de pacienti nu au niciun fel de reactie alergica in timpul tratamentelor dentare; cu toate astea, exista si pacienti care pot dezvolta o reactie alergica la oricare din factorii de mai sus. In cazul in care se stiu sensibili la anumite produse, pacientii trebuie sa comunice acest lucru medicilor stomatologi. Pacientul si medicul dentist trebuie sa se asigure apoi, la finalizarea tratamentului stomatologic, ca nu sufera de nicio alergie dentara. Nu uitati, singurele lucruri cu care ar trebui sa plecam de la stomatolog sunt o dantura frumoasa si un zambet incantator!