Puntile dentare sunt folosite in stomatologie pentru inlocuirea dintilor care lipsesc si sunt ancorate pe dintii alaturati. O punte dentara clasica este compusa din dintele sau dintii “falsi” care inlocuiesc dintii lipsa si doua sau mai multe coroane dentare, care servesc la ancorarea puntii pe dintii invecinati dintilor care lipsesc.
Importanta puntilor dentare
Puntile dentare vor ajuta la refacerea zambetului dvs. si la mentinerea unei forme potrivite pentru maxilarul dvs. Va pot ajuta sa aveti o masticatie normala, sa vorbiti si sa aveti o ocluzie corecta, ceea ce poate ajuta la pastrarea in bune conditii a dintilor existenti.
Tipurile puntilor dentare:
Iata 3 dintre cele mai cunoscute tipuri de punti dentare:
1. Puntea traditionala — este cel mai cunoscut tip de punte dentara, foarte des folosita in stomatologie, realizata din ceramica in combinatie cu metal. Se va realiza cate o coroana pentru fiecare dintre dintii care servesc ca punct de ancorare pentru punte.
2. Puntea Cantilever (puntea cu extensie) — aceasta punte este realizata atunci cand pacientul nu are unul dintre dintii suport. Puntea este fixata pe dintele care va servi drept punct de ancorare. Dintele fals este sustinut doar intr-o parte.
3. Puntea Maryland (punte fixate cu rasini) — aceasta punte are o structura metalica pe care este atasat dintele fals sau este legata prin intermediul unor benzi metalice de dintii adiacenti. Reprezinta o varianta alternativa la puntea traditionala.
Costul si durabilitatea unei punti dentare
Costul mediu al unei punti dentare variaza in functie de numarul de elemente si de cabinetul in care este realizata. Puntile dentare pot rezista mult timp daca sunt intretinute corespunzator prin vizite regulate la medicul dentist si prin igienizari profesionale.
Etapele realizarii si fixarii unei punti dentare
In cadrul primei vizite la medicul dentist, dintii care vor servi drept suport vor fi slefuiti pentru a putea fi pregatiti pentru fixarea coroanei. Dupa aceea, se vor lua niste amprente ale dintilor, laboratorul urmand sa realizeze coroanele.
In timpul de asteptare necesar pentru fabricarea puntii definitive, pacientul va purta o punte provizorie.
La vizita urmatoare, dintii provizorii vor fi inlaturati, urmand sa fie fixata puntea definitiva. Este posibil sa fie nevoie de inca o vizita pentru a verifica pozitia si starea puntii.
Intretinerea puntii dentare
Puntea dentara permanenta trebuie intretinuta la fel ca dintii dvs. naturali. Zona dintre gingie si punte trebuie bine curatata cu ajutorul unei periute interdentare si/sau prin folosirea atei dentare. Este la fel de important sa va spalati de 2 ori pe zi cu o pasta de dinti cu fluor.
Igienizarea corespunzatoare a puntii va reduce riscul de a face carii si riscul de inflamare a tesutului gingival. Mergeti regulat la medicul dvs. dentist pentru o consultatie de rutina si pentru o igienizare profesionala.
Medical Tours Company – clinica dentara
Pitesti, Strada Smeurei nr. 58, etaj 4-5.
Tel. 0730 030 400