Sanatatea dintilor si respiratia urat mirositoare

[image thumbnail=”http://medicaltours.ro/blog/wp-content/uploads/2013/06/bad-breath-e1372070044568.jpg” align=”right” alt=”” border=”on” width=”” height=”270″]

Relatia dintre sanatatea dintilor si respiratia urat mirositoare

Respiratia urat mirositoare, denumita in termeni medicali halitoza, poate fi provocata de o igiena orala precara si poate indica prezenta altor probleme dentare. Afectiunea poate fi agravata si de alimentatie sau de un ritm de viata nesanatos.

Cum influenteaza alimentatia respiratia?

In cazul in care se consuma alimente cu un miros puternic (ca, de exemplu, usturoi sau ceapa), spalatul pe dinti si ata dentara – chiar si apa de gura – reusesc sa acopere mirosul doar temporar. Aceste alimente nu produc mirosul neplacut numai in cavitatea bucala. Ele sunt absorbite in organism, ajung in circulatia sangvina si, astfel, pentru urmatoarele 3-4 ore veti expira aceste mirosuri chiar din plamani.

De ce igiena orala precara provoaca respiratia urat mirositoare?

Daca nu va spalati pe dinti si nu folositi ata dentara in fiecare zi, resturile alimentare pot ramane in cavitatea bucala, favorizand dezvoltarea bacteriilor intre dinti, in jurul gingiilor si pe suprafata limbii. Apa de gura antibacteriana poate ajuta, de asemenea, la eliminarea bacteriilor. In plus, in cazul in care protezele dentare nu sunt curatate asa cum trebuie, bacteriile raspunzatoare de mirosul neplacut si resturile alimentare pot provoca halitoza.
Fumatul sau mestecatul produselor pe baza de tutun poate provoca respiratia urat mirositoare, poate pata dintii, reduce simtul gustativ si irita gingiile.

Care sunt problemele de sanatate care sunt asociate cu respiratia urat mirositoare?

Respiratia urat mirositoare poate fi un semnal de alarma pentru prezenta problemelor parodontale. Acestea sunt provocate de acumularea tartrului pe suprafata dintilor. Bacteriile determina formarea de toxine care irita gingiile. Netratata, problema poate duce la probleme gingivale si la pierderi osoase. Printre alte cauze amintim candida si cariile dentare.
Halitoza poate aparea si din cauza gurii uscate (cunoscuta si sub denumirea de xerostomie). Saliva are rolul de a neutraliza acizii produsi de placa dentara si de a elimina celulele moarte care se acumuleaza pe suprafata limbii, pe gingii si in zona obrajilor. Neeliminate, aceste celule se descompun si pot provoca respiratia urat mirositoare. Senzatia de gura uscata poate fi o consecinta a administrarii diferitelor medicamente, a unor probleme legate de glandele salivare sau a respiratiei pe gura.
Exista si alte probleme de sanatate care pot provoca respiratia urat mirositoare: infectii ale tractului respirator, precum pneumonia sau bronsita, infectii cronice ale sinusului, scurgeri nazale, diabet, boala de reflux gastric si probleme la nivelul ficatului sau al rinichilor.

Cum putem preveni respiratia urat mirositoare?

1. Mentineti o igiena orala regulata. Spalati-va pe dinti de minim 2 ori pe zi cu o pasta de dinti cu fluor pentru a indeparta resturile alimentare si placa bacteriana. Spalati-va dupa masa (ar fi indicat sa aveti la indemana o periuta de rezerva pe care sa o folositi la serviciu sau la scoala). Nu uitati sa curatati si limba. Schimbati periuta la fiecare 2-3 luni. Folositi ata dentara sau o periuta interdentara pentru a indeparta resturile alimentare si placa dentara. Protezele dentare ar trebui sa fie scose pe durata noptii si curatate cu atentie inainte de a fi repuse in dimineata urmatoare.

2. Mergeti la dentist in mod regulat – cel putin de 2 ori pe an. Vi se va face o igienizare profesionala si medicul va putea identifica si trata orice problema parodontala, afectiune legata de gura uscata sau alte probleme care ar putea fi sursa halitozei.

3. Nu mai fumati sau mestecati produse pe baza de tutun. Discutati cu medicul dvs. dentist cu privire la modalitati de eliminare a acestui obicei.

4. Beti foarte multa apa. Mestecatul gumei sau bomboanelor fara zahar stimuleaza secretia de saliva, ceea ce ajuta la eliminarea resturilor alimentare si a bacteriilor.

5. Tineti o evidenta a ceea ce mancati. In cazul in care considerati ca ar putea fi sursa respiratiei urat mirositoare, prezentati lista de alimente medicului pentru a o analiza. Procedati la fel si in cazul medicamentelor pe care le luati. Unele dintre acestea pot fi cauza problemei pe care o aveti.

Cine se ocupa de tratarea halitozei?

De cele mai multe ori, dentistul este cel care poate trata problema. In cazul in care dentistul ajunge la concluzia ca sunteti sanatos din punct de vedere dentar si ca halitoza nu este una de natura orala, veti fi trimis la medicul de familie sau la un specialist pentru a se stabili cauza si pentru un plan de tratament. Daca, de exemplu, este vorba despre o afectiune gingivala, dentistul poate sa se ocupe el insusi sau sa va recomande un parodontolog, dentist specialist in tratarea problemelor gingivale.

Ce produse pot folosi pentru a elimina problema halitozei?

Puteti cumpara nenumarate sticle de apa de gura eliberate fara reteta care pretind ca rezolva problema respiratiei urat mirositoare. Cu toate acestea, tineti cont de faptul ca majoritatea au un efect temporar. Exista, totusi cateva produse antiseptice mult mai eficiente care omoara germenii – sursa respiratiei urat mirositoare. Puteti avea o discutie cu medicul dvs. pentru a vedea care este produsul potrivit in cazul dvs.

Nu in ultimul rand, va sfatuim ca, de fiecare data cand simtiti ca ceva nu este in regula cu dantura dvs., sa veniti la o consultatie!

1
Deschide chat
Buna ziua! Putem sa va ajutam cu mai multe detalii despre un serviciu anume?