Acest procedeu medical se efectueaza in scopul tratarii sau prevenirii aparitiei leziunilor parodontale (ale osului si ligamentelor care sustin dintele) prin inlaturarea pulpei dentare (continutul dintelui) si curatarea mecanica si chimica a spatiului ocupat de aceasta.
Pulpa este formata din nervi, vase de sange si tesut conjunctiv si asigura alimentarea, mai ales in perioada de formare a dintelui. Dupa ce dintele a ajuns la forma finala, pulpa poate fi indepartata fara a cauza probleme dintelui.
De ce este necesar un tratament endodontic?
Cand leziunile carioase devin foarte profunde sau cand exista traumatisme ale dintilor in care pulpa dintelui este afectata, este necesara indepartarea acesteia, curatarea canalelor din interiorul dintelui si inchiderea acestui spatiu cu materiale speciale pentru a bloca accesul bacteriilor catre varful dintelui. Daca nu se face curatarea dintelui, pulpa se va infecta, apoi se va necroza, devenind o sursa continua de bacterii pentru organism, cu afectarea tesuturilor din jurul dintelui.
Este o interventie dureroasa?
Anestezicele de ultima generatie asigura efectuarea de manopere medicale fara nicio durere pe toata durata tratamentului.
Pot exista perioade dureroase intre sedinte sau la finalul tratamentului; se recomanda a fi controlate prin administrarea de antiinflamatoare si analgezice.
Cate sedinte sunt necesare?
De obicei, tratamentul se poate face intr-o singura vizita sau chiar 2-3 dinti in aceeasi sedinta, care dureaza intre 1 si 3 ore, dar o anatomie a dintelui foarte complexa sau aparitia unei complicatii poate determina prelungirea la 2 sau 3 sedinte.
Care sunt beneficiile?
Tratamentul endodontic permite salvarea si functionarea normala a unui dinte care altfel ar fi fost extras. Dupa extractie, inlocuirea dintelui se realizezaza printr-un implant sau utilizarea dintilior din vecinatate, asupra carora trebuie intervenit prin manopere specifice, care vor necesita alte vizite si costuri suplimentare. Astfel, tratamentul ne poate scuti de la investitii ulterioare, atat financiare, cat si de timp.
Ce urmeaza dupa tratament?
In general, dupa un tratament, dintele trebuie protejat cu o coroana, pentru că indepartarea zonelor afectate de carie si accesul catre pulpa dentara implica sacrificiu de tesut dentar, care duce la scaderea rezistentei. Restaurarea se recomanda a fi facuta repede(cel mult 1-2 luni), pentru a evita fracturarea dintelui si compromiterea tratamentului realizat sau chiar pierderea dintelui.
Mentinerea unui dinte sanatos implica si controale periodice (la 6 luni sau cel putin o data pe an), inclusiv control radiologic, si o igiena riguroasa.
Exista situatii in care canalele dentare nu sunt accesibile sau distructiile sunt atat de mari incat dintele nu mai poate fi restaurat. In aceste cazuri, tratamentul nu poate fi efectuat, singura solutie fiind extractia. Insa tehnologia avansata si multiplele cunostinte acumulate ne permit salvarea unor dinti care nu demult erau destinati extractiei.
Dr. Adrian Constantin