Coroana dentară acopera un dinte afectat in mare masura de carii sau alte afectiuni dentare. Coroana are rol de sustinere a dintelui, dar si rol estetic, de corectare a formei sau alinierii acestuia.

Pentru ce sunt folosite coroanele dentare

Dinti foarte cariati

Din cauza pierderii mari de tesut dentar, sunt sanse ca obturatia sa se disloce, tratamentul de canal sa se infecteze sau peretele ramas sa se fractureze. Cand fractura afecteaza si radacina dintelui, este nevoie ca acesta sa fie extras.

Dinti fracturati

Cateodata, dintele fracturat este, si el, o indicatie pentru a primi coroana, in vederea prevenirii unei posibile infectii. Fracturile pot fi cauzate de accidente, de rezistenta scazuta a dintelui cauzata de uzura (bruxism) sau de plombe extinse.

In scop protetic

Atunci cand lipseste un dinte, pentru a inchide bresa respectiva se poate recurge la o punte dentara (o lucrare protetica alcatuita din mai multe coroane, cimentata pe dintii sanatosi vecini).

Coloratii dentare

Foarte multe persoane au dintii colorati din motive diverse (de la factori genetici pana la infectii sau folosirea unor medicamente) in gri-cenusiu, aspectul fiind inestetic. Coroanele integral ceramice sunt preferate in aceste situatii. Coroanele din ceramica pe suport metalic (metalo-ceramice sau pe suport din zirconiu) sunt si ele des folosite datorită aspectului estetic si rezistentei.

Implanturi dentare

Coroana dentara se poate atasa unui implant dentar, ajutandu-l sa capete forma si functionalitatea unui dinte natural.

Tipuri de coroane

Coroane integral ceramice

Datorita esteticii si naturaletii oferite de ceramica, sunt indicate in principal pentru dintii frontali, atunci cand restaurarea prin fatete dentare nu este posibila din cauza distructiei masive. Daca pana nu demult, aceasta era principala lor indicatie, evolutia materialului a facut intre timp posibila utilizarea acestora si-n zona posterioara, oferind si rezistenta necesara, pe langa estetica excelenta.

Avantajele coroanelor integral ceramice sunt:

biocompatibilitate totala estetica naturalete durabilitate

Coroanele ceramice pe suport din zirconiu

Imbina rezistenta zirconiului cu estetica dintilor naturali. Zirconiul este un material cu multe avantaje:

biocompatibilitate* adaptare estetica naturalete durabilitate

* adaptare mai buna (risc mult scazut de decimentare sau fractura)

Coroanele metalo-ceramice

Asa cum indica si numele, aceste coroane sunt foarte rezistente, pot fi folosite atat pe dintii anteriori, cat si pe cei posteriori, iar raportul bun calitate-pret le face de multe ori prima alegere a pacientilor. Estetica nu este insa una deosebita (retractia gingivala lasa in timp sa transpara scheletul metalic). In plus, necesita o pregatire invaziva a dintelui.

Coroanele metalice

Realizate integral din metal, sunt indicate, datorita rezistentei lor, pentru dintii din zona posterioara. Metalul din care se confectioneaza suportul poate fi unul nobil sau un aliaj de metale nobile (aur, aur sau argint cu platina etc.) sau poate fi nichel, cobalt-crom. Marele dezavantaj al coroanelor metalice este aspectul inestetic, neputand fi folosite frontal sau la persoanele care descopera zonele laterale atunci cand rad. Au un pret relativ scazut.

Coroanele metalo-compozite

Au o rezistenta mai scazuta si astfel sunt mai predispuse la uzura si la fractura. Compozitul este o rasina sintetica care are proprietatea de a se lega chimic de dinte, intarind structura dintilor pe care ii restaureaza. Au o rezistenta scazuta si sunt din ce in ce mai rar folosite.

Coroanele acrilice

Denumite si coroane provizorii, sunt cele mai slabe ca rezistenta, dar si cele mai ieftine. Se folosesc intr-o etapa intermediara a tratamentului, dupa ce dintii au fost slefuiti in vederea realizarii unor coroane permanente. Sunt extrem de importante pentru obtinerea unei gingii sanatoase inainte de amprentarea finala pentru coroanele definitive.

Etapele tratamentului cu coroane dentare

Pregatirea dintelui

Dupa ce toate tratamentele necesare au fost efectuate (radiografii, obturatii, tratamente de canal etc.), urmatorul pas este slefuirea dintelui pentru a face loc coroanei. Prelucrarea dintelui se face in functie de tipul de coroana si de gradul de afectare a dintelui, In continuare, cu ajutorul scannerului intraoral, medicul va lua amprenta rapid, iar aceasta va ajunge imediat in laboratorul de tehnica dentara pentru a se incepe lucrul la coroana dentara definitiva. Tot in aceasta etapa, medicul selecteaza nuanta de culoare pentru o potrivire perfecta cu dintii naturali ai pacientului. Pana la primirea coroanei definitive, dintele va fi acoperit de o coroana provizorie.

Cimentarea coroanei definitive

O etapa mult mai scurta in care medicul cimenteaza coroana definitiva pe dinte cu ajutorul unui material special. E posibil sa fie necesare ajustari minore, insa totul se va rezolva in aceasta sedinta.

Beneficiile sistemului CAD-CAM

Rapiditate

Sistemul CAD-CAM elimina multe etape de pregatire, asa incat coroanele pot fi gata intr-o singura vizita; nu mai trebuie sa asteptati saptamani intregi si nu veti mai avea nevoie nici de coroane provizorii

Tratamente minim invazive

Este nevoie doar de o prelucrare minima a tesutului dentar

Estetica superioara

Ceramica ofera transparenta si naturaletea dintilor naturali

Rezistenta

Cu o ingrijire adecvata, au o durabilitate mare in timp.

Precizie

Amprenta primita de la scanner este extrem de precisa, astfel incat lucrarile protetice rezultate dupa frezarea computerizata sunt de o acuratete exceptionala.

CAD-CAM: Coroane dentare intr-o singura sedinta

Tehnologia digitala face diferenta atunci cand va doriti tratamente estetice rapide, confortabile si eficiente.

Ingrijirea coroanelor dentare

Coroanele dentare au nevoie de acelasi tip de ingrijire ca dintii naturali: periaj corect efectuat de doua ori pe zi, folosirea atei dentare si a unui dus bucal pentru a inlatura orice resturi de mancare din spatiile greu accesibile.

In lipsa unei ingrijiri atente, din cauza depunerilor de placa bacteriana, gingia va incepe sa se retraga, iar microbii si bacteriile vor putea patrunde sub coroana, afectand ireversibil dintele natural (inflamatia pulpei dentare, abcese, granuloame etc.).

In plus, trebuie sa evitati alimentele lipicioase sau foarte tari, pentru a elimina riscul de dezlipire sau chiar fracturare.

Adresati-va rapid medicului stomatolog daca:

Simtiti durere sau disconfort in timp ce mancati
Apar inflamatii la nivelul gingiei
Coroana devine mobila
La nivelul coroanei apare un miros neplacut.

Semnalate in timp util, toate aceste probleme se pot rezolva inainte de a se agrava si a afecta iremediabil dintele.

Schimbarea incepe cu pasi mici!

Programeaza-te acum!

0771 160170
0730 030400
1
Deschide chat
Buna ziua! Putem sa va ajutam cu mai multe detalii despre un serviciu anume?