Porți aparat dentar? Iată cum ar trebui să ai grijă de dinții tăi în această perioadă

Începerea unui tratament ortodontic este una dintre cele mai bune investiții în sănătatea ta orală și generala. 

În general, principala motivație este îmbunătățirea aspectului și a încrederii în sine, dar nu trebuie să pierzi din vedere faptul că o mușcătură corectă va avea un impact major și asupra sănătății tale generale, asigurându-ți o calitate crescută a vieții.

Cu siguranță în momentul în care ai luat decizia de a urma un tratament ortodontic știai deja că menținerea unei igiene orale corecte în timpul acestuia va fi o provocare. Cu toate acestea, este foarte probabil să ai multe întrebări despre cum va decurge tratamentul, la ce să te aștepți și ce ar trebui să știi pentru a-ți putea îngriji dinții în mod corespunzător.

Oricât de incomod ți s-ar părea la început, igiena orală trebuie să fie impecabilă. Particulele de mâncare ce rămân in brackeți permit acumularea plăcii dentare, așa încât riscul de apariție a cariilor este foarte ridicat. E drept că va trebui să acorzi mai multă atenție ca de obicei periajului dentar, însă nu vorbim despre nimic complicat, ci doar de puțin mai mult timp dedicat acestuia. Iar acest mic efort suplimentar nu va rămâne nerăsplătit, dimpotrivă! Pentru a fi sigur că faci ceea ce trebuie, nu este nevoie decât de îndrumare din partea medicului specialist, instrumentele potrivite și suficientă motivație.

Iată câteva recomandări pentru a-ți menține dinții sănătoși în timpul tratamentului cu aparat dentar :

  1. Dietă adecvată – alege alimente prietenoase cu brackeții. Alimentele bogate în zahăr și amidon sunt lipicioase și mai greu de îndepărtat la periaj. Încearcă să le eviți și folosește neapărat dușul bucal pentru a fi sigur că le-ai îndepărtat în totalitate. La fel de problematice sunt și alimentele dure (morcovi, nuci, alune, mere etc.), care trebuie tăiate în bucăți mici și mestecate încet, cu atenție, altfel pot afecta aparatul. Amintește-ți că nu trebuie să faci aceste (mici) sacrificii decât pe durata tratamentului ortodontic și că la finalul acestuia te vei bucura de un zâmbet perfect aliniat pentru toată viața.
  2. Igienă orală corectă: periajul se efectuează cu o periuță moale, în sens orizontal, pe fața dinților cu brackeți, iar pe restul în modul obișnuit în care te spălai pe dinți înainte de a avea aparat. 

Interdentar și deasupra arcului în dreptul fiecarui dinte, folosește periuța interdentară. 

În cursul zilei, poți clăti puternic cu apă după ce mănânci. Folosește apă de gură fără alcool (ORAL-B, de exemplu), după periaj.

  1. Igienizări dentare profesionale periodice. Frecvența lor exactă va fi menționată de medicul specialist, deoarece sunt cazuri în care e nevoie să se efectueze mai des. 
  2. Folosește ața dentară. Ața dentară este esențială pentru sănătatea dinților și a gingiilor atunci când porți aparat dentar, pentru a îndepărta resturile de alimente retenționate de aparat. Dacă nu o folosești, vei fi mai predispus la carii și la afecțiuni gingivale în timpul tratamentului.

Bine de știut: Indiferent ce alimente consumi in timpul tratamentului ortodontic, este important să igienizezi foarte bine spațiile interdentare și pe cele și din jurul brakeților. Asta înseamnă periaj și folosirea aței dentare după fiecare masă pentru a preveni acumularea de placă, riscul de carie si  patarea dintilor.

  1. Limitează consumul de băuturi pentru sportivi, care conțin o mare cantitate de zahăr. Studiile arată că energizantele și băuturile pentru sportivi sunt atât de acide încât încep să distrugă dinții după doar 5 zile! Aciditatea ridicată erodează smalțul dinților, distrugându-l ireversibil. Eroziunea smalțului face dinții mai sensibili la bacterii, ceea ce poate provoca hipersensibilitate, colorații și carii dentare.
  2. Pleci în vacanță ? Nu uita să iei cu tine : periuțe interdentare, ață dentară, periuță de dinți (chiar travel size), apă de gură, ceară ortodontică. Dacă întâmpin vreo problemă în timpul vacanței, căută un cabinet dentar în zonă pentru a scăpa de disconfort până ajungi la medicul tău.
  3. Investește într-un duș bucal. Este ideal pentru a îndepărta alimentele și alte particule și bacterii rămase între dinți, deoarece apa poate ajunge în spatele arcurilor metalice și poate ajunge și în locurile cel mai greu de igienizat. În plus, este foarte blând cu gingiile, așa încât poate fi folosit și de cei cu dinți și gingii sensibile. Nu uita însă că nu înlocuiește ața dentară – pentru o igienă completă, folosește-le împreună. 

Obiceiurile bune de igienă orală dobândite în timpul tratamentului cu aparat dentar te vor ajuta să obții zâmbetul frumos la care visezi de atât de multă vreme. Știm totuși că după ce termini tratamentul tentația de a relaxa regulile privind igiena orală este foarte mare. Trebuie să știi însa că acest lucru va avea rapid un impact negativ asupra sănătății tale bucale și a zâmbetului tău; continuă să fii consecvent și îngrijește rezultatele obținute așa cum merită.

Nu uita să mergi la stomatolog la controale și igienizări profesionale de două ori pe an, în paralel cu o rutină corectă de igienă dentară, și te vei bucura de un zâmbet perfect aliniat, o calitate crescută a vieții și multă încredere în tine!

1
Deschide chat
Buna ziua! Putem sa va ajutam cu mai multe detalii despre un serviciu anume?