Computerul Tomograf dentar – de ce este necesar înainte de intervențiile chirurgicale?

Tehnologia CBCT (Cone Beam Computed Tomography) oferă imagini tridimensionale ale dinților, țesuturilor moi, nervilor și oaselor într-o singură scanare. Este nevoie de o singură rotație completă de 360 de grade în jurul capului pacientului pentru a obține toate imaginile necesare.

Prin urmare, timpul de expunere este mult mai mic, nivelul de radiații mult mai redus decât în cazul computerului tomograf clasic, iar scanarea este sigură, non-invazivă și extrem de precisă. Iar avantajele sunt extrem de importante: imaginile astfel surprinse pun la dispoziția echipei medicale toate detaliile necesare pentru un diagnostic rapid și un tratament eficient.

De ce trebuie să fac un CT?
Computerul Tomograf este necesar în anumite situații în care radiografia panoramică nu oferă toate informațiile necesare:

  • Înainte de aplicarea implanturilor
  • Pentru evaluarea problemelor articulației temporo-mandibulare 
  • Înaintea unui tratament ortodontic și pe parcursul acestuia, pentru a-i evalua evoluția
  • Extracția molarilor de minte
  • Pentru a vizualiza dinții cu probleme de erupție sau dezvoltare
  • În cazul accidentelor dentare, pentru a planifica procedurile de restaurare necesare
  • Examinarea oaselor și dinților în cazul unor infecții sau distrucții

Tehnologia CBCT le permite specialiștilor să realizeze planuri de tratament precise, cu abordare multidisciplinară, și să asigure intervenții confortabile și eficiente.

Cum decurge o scanare?
Mai întâi, va fi nevoie să vă scoateți bijuteriile, ochelarii, aparatul auditiv, protezele metalice și orice alt dispozitiv care ar putea interfera cu scanarea. Aparatul se va mișca în jurul feței și capului dvs., timp în care va surprinde zeci de imagini. Când scanarea se termină, computerul combină toate aceste imagini, creând un model 3D digital.
În general, o scanare completă durează mai puțin de 1 minut. 

Cât de sigură este procedura?
Foarte sigură. Expunerea la radiații este minimă, iar dispozitivele de protecție suplimentare reduc și mai mult riscurile.

Ce avantaje are tehnologia CBCT ?
Un CBCT creează imagini 3D de înaltă calitate, astfel încât medicul poate evalua maxilarele dintr-o varietate de unghiuri diferite. Evaluarea problemelor va fi rapidă și eficientă, iar planul de tratament – corect și complet.

Una dintre cele mai frecvente aplicații ale tehnologiei CBCT este planificarea aplicării precise a implanturilor dentare. 

Este un instrument neprețuit pentru evitarea nervilor și a vaselor de sânge, asigurând rezultate estetice și funcționale, dar și pentru:

  • Evaluarea dinților impactați
  • Diagnosticarea afecțiunilor articulației temporo-mandibulare
  • Planificarea intervențiilor chirurgicale reconstructive
  • Detectarea chisturilor și tumorilor. 

Tomografia computerizată cu fascicul conic (CBCT) este extrem de utilă, căci imaginile pe care le oferă sunt mult mai complexe decât radiografiile obișnuite. O singură scanare este suficientă pentru a produce o imagine 3D detaliată a dinților, nervilor și osului. Trebuie să știți că medicul dentist nu vă va cere să efectuați această investigație ca o procedură de rutină, ci doar în cazurile în care are nevoie de informații pe care radiografia clasică nu le poate oferi.

CELE MAI DES ÎNTÂLNITE ÎNTREBĂRI ! 

Ce evidențiază un Computer Tomograf dentar?

Tehnologia CBCT oferă imagini 3D ale cavității orale, astfel încât medicul dentist poate determina poziția ideală pentru aplicarea implanturilor, dar și problemele gingivale, ale rădăcinilor dinților, ale maxilarelor etc.

Este necesar un CT dacă am o infecție dentară?

În general, radiografia este suficientă pentru a determina dacă o durere de dinți este cauzată de infecție, precum și dacă aceasta s-a extins și la dinții învecinați. Este posibil însă ca stomatologul să recomande efectuarea unui CT în cazul în care infecția s-a extins spre gât, pentru a evalua amploarea acesteia. 

Dar pentru un tratament de canal?

În mod normal nu, dar poate fi necesar în cazul canalelor care s-au calcifiat. Pe radiografiile 2D clasice, canalele calcifiate nu se văd clar, în schimb, tehnologia imagistică 3D pune în evidență toate detaliile, astfel încât tratamentul de canal să poată fi realizat cu succes. 

De ce e nevoie de un CT înainte de aplicarea implanturilor?

Computerul Tomograf oferă informații extrem de importante pentru aplicarea implanturilor dentare cu precizie și siguranță. Procedura va fi mai rapidă, mai confortabilă, iar recuperarea mult mai ușoară.  

1
Deschide chat
Buna ziua! Putem sa va ajutam cu mai multe detalii despre un serviciu anume?