Care este primul lucru care va vine in minte atunci cand trebuie sa mergeti la stomatologie? Cei mai multi dintre noi ne gandim instantaneu la durere si avem tendinta de a amana programarea doar pentru a scapa de frica resimtita la simpla idee de a trece pragul unei clinici dentare. Chiar si in conditiile actuale de confort oferite de dotarile tehnice moderne, cabinetul stomatologic este in continuare asociat cu durerea, cu sunetul specific al instrumentelelor stomatologice si cu frica de dentist.

Care este diferenta dintre frica, fobie si anxietate dentara?

anxietatea dentara

Frica de dentist nu este altceva decat o reactie imediata a pacientului la ceea ce considera a fi un pericol, o amenintare directa. In momentul in care frica de dentist devine irationala, se transforma in fobie dentara.

Pe de alta parte, anxietatea dentara este senzatia de frica si neliniste pe care foarte multi dintre noi o avem in momentul in care nu stim la ce sa ne asteptam atunci cand incepem un tratament stomatologic sau mergem intr-o clinica dentara pentru prima data. Anxietatea este o reactie normala la durere sau stres si are simptome deopotriva emotionale si fizice. Fizic, organismul incearca sa faca fata stresului sau unei situatii amenintatoare. Emotional, persoana anxioasa prezinta senzatii de frica, panica, anticiparea unui lucru rau sau cumplit care urmeaza sa se intample. De asemenea, pacientii care sufera de anxietate dentara au raportat simptome precum palpitatii, agitatie/stare de neliniste, dureri de cap, greata, oboseala, dureri de stomac, cosmaruri, transpiratie etc.

Factori care influenteaza anxietatea dentară

Anxietatea dentara e asociata cu mai multi factori, nu toti avand legatura cu o clinica dentara. Printre cei mai importanti:

  • atitudinea fata de medicul stomatolog – pacientii care au incredere in stomatologul lor au un grad mai scazut de anxietate;

  • o experienta anterioara de tratament stomatologic traumatic sau dureros, mai ales din timpul copilariei;

  • varsta si sex – persoanele tinere de sex feminin par sa fie cele mai afectate;

  • statut socio-economic – cu cat e mai bun, cu atat se asociaza cu un grad mai scazut de anxietate dentara;

  • nivelul de educatie – persoanele educate cunosc importanta igienei orale si a unei danturi sanatoase, prin urmare viziteaza stomatologul mai frecvent si manifesta un grad mai scazut de anxietate.
  • varsta la prima vizita la stomatologie – cu cat varsta copilului la prima vizita este mai mica, cu atat sansele de a dezvolta anxietate dentara sunt mai scazute;

  • frica de zgomotul produs de instrumentele stomatologice/freza dentara – frica de zgomotul frezei dentare reprezinta cea mai mare teama in randul pacientilor cu anxietate dentara;

  • frecventa controalelor stomatologice – cu cat se efectueaza mai des, cu atat sunteti mai familiarizati cu medicul stomatolog si cu clinica dentara si cu atat este mai mic nivelul anxietatii dentare.

  • mediul din clinica dentara – ambientul placut si linistitor din clinica stomatologica poate ajuta la calmarea anxietatii dentare. In plus, exista studii care au demonstrat efectele pozitive ale terapiei prin muzica asupra pacientilor care sufera de anxietate dentara – ii ajuta sa se relaxeze si, prin urmare, sa uite de grijile pe care procedurile stomatologica le-ar putea provoca. Daca sunteti relaxati in timpul procedurii, veti simti mai putina durere, chiar si fara anestezie. Este cunoscut faptul ca frica paralizeaza oamenii si cauzeaza tensiune. Daca va puteti indrepta atentia spre altceva inainte de o interventie majora, veti putea dobandi o stare de relaxare si veti trece peste orice durere pe care este posibil sa o simtiti;

  • anxietatea dentara este psihosomatica si poate fi depasita daca aveti mintea limpede si o dispozitie buna. Daca aveti incredere in procedura care vi se efectueaza, nu aveti niciun motiv de ingrijorare, iar anxietatea vi se va diminua;

  • intelegerea procedurii – daca intelegeti mecanismele procedurii care vi se va efectua, veti putea anticipa si va veti putea imagina ce se va intampla dupa operatia propriu-zisa. Va veti putea concentra astfel asupra aspectului pozitiv al interventiei, si nu asupra durerii (conditionare psihologica). Aceasta procedura, impreuna cu muzica de relaxare, va va ajuta sa depasiti interventia fara probleme.

Efectele anxietatii dentare

In zilele noastre, anxietatea dentara pare sa fie oarecum stabila, dar incidenta ei nu s-a redus. Din pacate, frica excesiva de stomatolog sau anxietatea dentara severa au ca rezultat evitarea totala a tratamentelor stomatologice, acest fapt generand o sanatate orala precara, o calitate redusa a vietii si probleme psihosociale. Persoanele care sufera de anxietate dentara au, de obicei, un numar mai mic de suprafete plombate/tratate si mai multe cariate si isi pierd dintii mai repede decat cei care nu sufera de aceasta afectiune.

Cum aflam daca suferim de anxietate dentara?

Pentru a afla daca suferiti de anxietate dentara, raspundeti la urmatoarele intrebari:

  • Va este frica de stomatolog?

  • Va este frica sa mergeti la o clinica dentara?

  • Evitati sa mergeti la stomatologie?
  • Incercati intotdeauna sa anulati sau sa amanati programarile la stomatologic?

  • Langa data programarii ati trecut si cuvintele anxietate si groaza?

 Daca ati raspuns cu „da” la majoritatea acestor intrebari, atunci va incadrati intre cele 39% dintre femei, respectiv cei 33% dintre barbati care sufera de anxietate dentara. Atentie insa, anxietatea dentara creeaza, de obicei, un cerc vicios: tratamentele stomatologice sunt evitate din cauza fricii, iar pana la o urgenta nu e decat o chestiune de timp. Din pacate, cand se ajunge in acest moment se impun proceduri invazive, care pot fi suparatoare sau pot provoca stres, astfel incat frica de dentist va creste in intensitate.

La Medical Tours Company, pacientii beneficiaza de tratamente stomatologice complet lipsite de durere si stres, datorita experientei si pregatirii echipei noastre de specialisti. Medical Tours Company pune la dispozitia pacientilor multe metode de eliminare a durerii si a stresului din timpul tratamentelor dentare.

Va asteptam sa stam de vorba si sa va demonstram ca anxietatea dentara poate fi invinsa.

1
Deschide chat
Buna ziua! Putem sa va ajutam cu mai multe detalii despre un serviciu anume?