Bruxismul, o afectiune declansata de stres

Daca dimineata, la trezire, aveti dureri de cap sau de dinti pe care nu vi le puteti explica, e posibil sa suferiti de bruxism – boala scrasnitului dintilor. Nu treceti cu vederea simptomele, caci bruxismul este o problema medicala reala, ce poate avea consecinte grave asupra sanatatii.

Cauzele si simptomele bruxismului

Bruxismul este un tic inconstient ce consta in scrasnirea sau inclestarea puternica a dintilor, atat in timpul zilei, cat si noaptea, in somn.

Cauzele bruxismului sunt si fizice, dar si de natura psihica – dereglari ale somnului, o muscatura anormala, care nu a fost corectata la timp, lipsa dintilor, dar si stresul, anxietatea, durerea, frustrarea, agresivitatea. Persoanele extrem de competitive, cele foarte grabite, nerabdatoare, obsesive, perfectioniste, precum si cele hiperactive prezinta un risc mai mare de a fi afectate de bruxism. Chiar si copiii pot suferi de bruxism, dar, de obicei, majoritatea inceteaza sa mai scrasneasca din dinti atunci cand li se schimba dintii de lapte. Daca obiceiul nu dispare, medicul stomatolog va recomanda tratamentul adecvat.
Exista doua tipuri de bruxism: centrat (strangerea puternica a dintilor fara a-i misca)  si excentrat (scrasnirea dintilor cu miscarea falcilor, ca si cum persoana respectiva ar mesteca in vid). Bruxismul centrat poate antrena adesea dureri maxilare, iar cel excentrat este mai deranjant pentru persoana care doarme alaturi si provoaca daune dintilor.
Simptomele bruxismului sunt evidente: dureri in maxilare, in tample, in urechi – rezultatul unor contractii exagerate a musculaturii din zona – si chiar migrene. Daca va treziti de obicei cu astfel de dureri, spuneti-i acest lucru stomatologului, in timpul consultatiei va verifica si existenta simptomelor bruxismului.

 

Care sunt consecintele bruxismului ?

Pe langa durerile de dinti pe care le provoaca, bruxismul slabeste rezistenta dintilor, care in timp se uzeaza. Scrasnitul dintilor nu afecteaza doar dantura, ci si tesutul gingival si osos care o inconjoara. De cele mai multe ori, scrasnitul dintilor este un act involuntar, care trece neobservat, motiv pentru care bruxismul nu poate fi diagnosticat decat tarziu – cei care sufera de bruxism nu realizeaza ca prezinta simptomele bolii. In plus, strangerea puternica si pe termen lung din dinti provoaca pierderea unor bucati intregi din dinti. Smaltul se degradeaza, se fisureaza, asa incat dentina ajunge sa fie expusa, provocand sensibilitate dentara.

 

Cazurile severe de bruxism

Din pacate, exista pacienti care nu merg la timp la stomatolog, iar stadiul avansat al bolii cauzeaza foarte mult aparatului dento-maxilar. In imaginile de mai jos, va prezentam aspectul dentar in stadii avansate de bruxism, dar si solutiile oferite de medicii Medical Tours Company.

Cazul 1

Bruxism diurn si nocturn Pacient cu bruxism diurn si nocturn care a dus la pierderea din inaltime a coroanelor dentare prin uzura suprafetei ocluzale dentare, de grade 2, 3 si 4. Dintii prezentau fisuri si fracturi in smalt, leziuni carioase si necarioase. Lipsa stopurilor ocluzale in zonele laterale (lipsa molarilor) pe ambele arcade, impreuna cu actiunea de abrazie a bruxismului, a accelerat procesul de distructie a dintilor restanti.

Pacientul era nemultumit de aspectul dentar, precum si de durerile musculare si articulare aparute in urma pierderii in inaltime a dintilor, asa incat a cerut realizarea unor structuri protetice care sa imbunatateasca aceste neajunsuri.Impreuna cu medicul curant, Dr. Mihaela Diaconu, s-a decis realizarea unor structuri protetice pe implante in zonele edentate si coroane ceramice pe suport de zirconiu pentru dintii restanti (pacientul dorindu-si schimbarea nuantei dintilor intr-una foarte deschisa). Dupa finalizarea tratamentului, pacientul are indicatia de a purta o gutiera de bruxism.

Cazul 2

Pacient cu bruxism la care abrazia dentara este foarte accentuata (grad 4). Din cauza bruxismului, muchiile incizale erau subtiri si fracturate.

Pacientul prezenta leziuni necarioase la nivelul coletului din cauza suprasolicitarii dintilor cauzate de bruxism.In plus, bruxismul si lucrarile defectuos realizate au cauzat si o disfunctie ocluzala.

In acest caz, medicul curant, Dr. Alexandru Diaconu, a decis inaltarea ocluziei si realizarea unor lucrari provizorii care dupa 6 luni au fost inlocuite cu unele definitive, precum si purtarea unei gutiere nocturne de bruxism.

Cazul 3

Pacient cu bruxism nocturn in stare avansata. S-a prezentat in vederea rezolvarii problemelor estetice, dar si a celor functionale: nu mai putea mesteca mancarea cum trebuie.

Pentru ca nu dorea devitalizarea dintilor, i s-a propus o solutie minim invaziva: acoperirea dintilor existenti cu coroane integral ceramice. Dintii au fost pastrati vitali in intregime, iar acolo unde acestia lipseau, au fost folosite solutii pe implanturi.

In urma analizei facute de Dr. Razvan Savu, s-a constat ca trebuie pastrata dimensiunea verticala si ca trebuie obtinuta o noua lungime a dintilor in detrimentul gingiei, motiv pentru care s-a facut o elongare coronara la toti dintii existenti.

Rezultatul a rezolvat problemele functionale ale pacientului si l-au multumit foarte mult din puct de vedere estetic.

 

Mergeti la stomatolog!

Bruxismul poate fi tratat, dar trebuie sa consultati un medic stomatolog pentru ca doar acesta va sti in ce maniera sa abordeze aceasta afectiune. Spre exemplu, daca bruxismul e provocat de stres, vi se va indica sa tratati cauza acestuia si vi se poate prescrie un relaxant pentru musculatura mandibulara. Exista cazuri in care medicul stomatolog poate recomanda purtarea unor dispozitive de protejare, pentru a impiedica mobilitatea patologica a dintilor si manifestarea simptomelor bruxismului in timpul somnului (gutiere nocturne sau spatule linguale). Inainte de a aborda aceste metode, e bine ca persoanele care sufera de bruxism sa apeleze si la anumite terapii comportamentale, pentru a deveni in primul rand constienti de problema lor si a-si schimba conduita, ceea ce are ca finalitate eliminarea disconfortului.

Daca banuiti ca ati putea suferi de bruxism, nu asteptati ca simptomele sa treaca de la sine, stomatologul va poate spune imediat care este cauza problemelor dvs. Programati-va acum la o consultatie la Medical Tours Company!

1
Deschide chat
Buna ziua! Putem sa va ajutam cu mai multe detalii despre un serviciu anume?